Ο αγώνας μποξ με τους... τρεις νεκρούς!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Η ιστορία της αναμέτρησης του Ρέι Μαντσίνι με τον Ντουκ Κο Κιμ το 1982 και οι τρεις νεκροί που άφησε πίσω του. 


Ανατρέχοντας στην ιστορία του μποξ, θα βρει κανείς πολλές περιπτώσεις αθλητών που έπεσαν νεκροί μέσα στο ρινγκ. Η βιαιότητα του αθλήματος και η συγκυρία ή η ατυχία έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στις τραγικές στιγμές του αθλήματος. Υπάρχει όμως ένας αγώνας, που δεν τέλειωσε στο ρινγκ και που το αποτέλεσμά του ήταν να χαθούν τρεις ζωές...

Ονομάστηκε «ο αγώνας του θανάτου» αν και αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι ικανός να περιγράψει το δράμα που κρύβει μέσα του. Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάθε αγώνας μποξ στον οποίο χάθηκε η ζωή ενός πυγμάχου. Πώς όμως να χαρακτηρίσεις έναν αγώνα με τρεις νεκρούς; Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.

mancini shadow popup

Μαντσίνι Vs Ντουκ Κο Κιμ

Στο Λας Βέγκας ο Ρέι Μαντσίνι και ο Ντουκ Κο Κιμ θα αναμετρηθούν σ' έναν αγώνα όπου ο Αμερικανός είναι το φαβορί απέναντι στον μόλις 23 ετών Νοτιοκορεάτη μποξέρ. Ο Κιμ έχει ήδη αναδειχθεί ως ο καλύτερος μποξέρ της Άπω Ανατολής και η μεγάλη του φιλοδοξία είναι να κερδίσει τον Μαντσίνι και να γίνει ο κορυφαίος στον κόσμος στην «ελαφριά» κατηγορία. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την κατάληξη...

mancinijp2 popup

13 Νοεμβρίου 1982

Ο αγώνας έχει οριστεί για τις 13 Νοεμβρίου του 1982, στο «Σίζαρ Πάλας» του Λας Βέγκας. Ο Ντουκ Κο Κιμ κάνει εξοντωτική δίαιτα για να μπορεί να αγωνιστεί στην ίδια κατηγορία με τον Μαντσίνι. Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά αν αυτό επηρέασε τελικά την εξέλιξη του αγώνα. Ο αγώνας αρχίζει και ο Ρέι «Μπουμ – μπουμ» Μαντσίνι έχει το πάνω χέρι. Δέχεται το ένα κτύπημα μετά το άλλο. Ο Αμερικανός είναι σαφώς πιο έμπειρος. Ο Κιμ ζαλίζεται αλλά κρατιέται στον αγώνα. Το παλεύει, δίνει την μάχη του. Αντέχει 14 ολόκληρους γύρους. Εκεί θα δεχθεί το τελειωτικό κτύπημα και πριν προλάβει να σηκωθεί, χάνει τον αγώνα με τεχνικό νοκ άουτ. Ο Μαντσίνι είναι ο μεγάλος νικητής, θα αποδειχθεί όμως ο μεγαλύτερος χαμένος.

Πέφτει σε κώμα ο Κιμ

Λίγα λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα, ο Ντουκ Κο Κιμ καταρρέει. Έχει δεχθεί άπειρα κτυπήματα στο κεφάλι και πέφτει σε κώμα. Η κατάστασή του είναι τραγική. Του γίνεται επέμβαση στον εγκέφαλο αφού έχει υποστεί εγκεφαλικά τραύματα από τα κτυπήματα του Μαντσίνι. Η μάχη έχει χαθεί. Η ζωή του υποστηρίζεται μόνο από τα μηχανήματα. Σβήνει στα 23 του χρόνια στις 18 Νοεμβρίου.

alg duk koo kim jpg

Το προφητικό μήνυμα του Κιμ

Στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Ντουκ Κο Κιμ, ανακαλύπτεται ένα μήνυμα που είχε γράψει πάνω στη σκόνη που είχε το αμπαζούρ που βρισκόταν δίπλα από το κρεβάτι του. «Ζήσε ή πέθανε» (Live or die). Τραγική ειρωνία...

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις

Ο αγώνας δεν έμελε να τελειώσει σ' εκείνο τον καταραμένο 14ο γύρο. Ούτε καν ο θάνατος του Ντουκ Κο Κιμ δεν έφτανε για να κλειδώσει τον αγώνα στο συρτάρι της ιστορίας. Ο Μαντσίνι βασανίστηκε για πολλούς μήνες από τύψεις για τον θάνατο του Νοτιοκορεάτη πυγμάχου. Όμως αυτό δεν ήταν το μόνο. Υπάρχουν και χειρότερα.

Τρεις μήνες μετά το θάνατο του Κιμ, η μητέρα του βάζει τέλος στη ζωή της παίρνοντας φυτοφάρμακο. Πρόκειται για το δεύτερο θύμα του επίμαχου αγώνα. Υπάρχει και τρίτο. Ο διαιτητής της συνάντησης Ρίτσαρντ Γκριν κατηγορήθηκε έντονα μετά τον αγώνα ότι δεν τον διέκοψε έγκαιρα, αφήνοντας ουσιαστικά τον Κιμ να πεθάνει δεχόμενος απανωτά κτυπήματα από τον Μαντσίνι. Κυνηγημένος από τις Ερινύες, βάζει τέλος στη ζωή του την 1η Ιουλίου του 1983. Ο αγώνας τελειώνει εκείνη την ημέρα...

zkbnf05zvwpgyarbtbjr

Αλλαγές στους κανονισμούς

Ο θάνατος του Κιμ έφερε αλλαγές στο άθλημα. Άνοιξε μία τεράστια συζήτηση για τις αντοχές των αθλητών σ' έναν αγώνα μποξ. Θυμίζουμε πως ο Νοτιοκορεάτης Κιμ αγωνίστηκε για 14 γύρους, δεχόμενος φυσικά ένα τεράστιο σωματικό και ψυχολογικό βάρος, αντέχοντας δεκάδες κτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα του.

Οι αλλαγές είχαν να κάνουν με την αλλαγή στην διάρκεια ενός αγώνα. Έφταναν πλέον οι 12 γύροι, αυξήθηκαν τα σχοινιά που βρίσκονται γύρω γύρω στο ρινγκ. Από τέσσερα, θα υπάρχουν πλέον έξι για να αποφεύγεται η πτώση των αθλητών (αυτή η αλλαγή υιοθετήθηκε σε συγκεκριμένους αγώνες). Κάπως έτσι έπεσε στο ρινγκ ο Κιμ στο τελικό κτύπημα από τον Ρέι Μαντσίνι. Έγιναν επίσης υποχρεωτικές οι ιατρικές εξετάσεις για τους μποξέρ πριν την έναρξη ενός αγώνα.