Ο άνθρωπος που έκλεψε την πρώτη ολυμπιακή σημαία!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Την κράτησε στην βαλίτσα του 77 χρόνια και την επέστρεψε μετά από ένα δείπνο... 


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αμβέρσας του 1920 έμειναν στην ιστορία για διάφορους λόγους. Ήταν οι πρώτοι που έγιναν μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτούς δεν προσκλήθηκαν και φυσικά δεν έλαβαν μέρος οι ηττημένοι του πολέμου. Η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Τουρκία.

Επίσης η νεοσύστατη Σοβιετική Ένωση δεν έστειλε αθλητές. Για πρώτη φορά εκφωνήθηκε ο Ολυμπιακός Όρκος από Βέλγο αθλητή και κυμάτισε ως επίσημο σύμβολο των αγώνων η σημαία με τους πέντε χρωματιστούς κύκλους που συμβόλιζε την ενότητα των πέντε ηπείρων, επινόηση του Pierre de Coubertin (φωτό κάτω).

antwerp 1920 hero

Εκείνη λοιπόν η πρώτη σημαία... χάθηκε! Για 77 χρονιά κανείς δεν ήξερα τι απέγινε. Μέχρι που ήρθε ένα δείπνο! Ναι, ένα δείπνο αποκάλυψε εντελώς ανέλπιστα το μεγάλο μυστικό.
Ο δημοσιογράφος που κάθεται στο ίδιο τραπέζι και μιλά με τον χάλκινο Αρμενιοαμερικάνο ολυμπιονίκη Hal Haig Prieste το 1997, τον ενημερώνει ότι η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων του 1920, έχει χαθεί. «Σ' αυτό μπορώ να σας βοηθήσω» απάντησε ο Prieste αφήνοντας άφωνο τον δημοσιογράφο. «Την έχω στην τσάντα μου»!
Και ο Prieste δεν αστειευόταν! Πράγματι την είχε στην τσάντα του! Για 77 ολόκληρα χρόνια.

Τι είχε συμβεί;

flag e1344063032739

Όλα ήταν ένα στοίχημα! Ένας από τους συναθλητές του Prieste τον προκάλεσε να ανέβει στον ιστό της ολυμπιακής σημαίας και να την κατεβάσει. Ο Prieste το έκανε! Πήρε την σημαία, την δίπλωσε και την έβαλε στην τσάντα του. Το γεγονός ότι το 1997 ήταν σε ηλικία 101 ετών, τον ώθησε να επιστρέψει τη σημαία, που διατηρήθηκε σε πολύ καλή κατάσταση και σήμερα βρίσκεται στο Ολυμπιακό Μουσείο στην Λωζάνη.

Μάλιστα η Ολυμπιακή Επιτροπή... τίμησε τον Prieste που επέστρεψε τη σημαία που είχε κλέψει 77 χρόνια νωρίτερα!