Πινγκ-πονγκ: Το άθλημα με τα πολλά ονόματα!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Το εξαιρετικά δημοφιλές άθλημα έχει μία πλούσια ιστορία πίσω από το ονόματά του! 


Το πινγκ-πονγκ είναι ένα από εκείνα τα αθλήματα που έτσι και ξεκινήσεις να παίζεις... δεν σταματάς ποτέ! Απίστευτα εθιστικό! Ένα τραπέζι, δυο ρακέτες και χρόνο να έχεις να κτυπιέσαι! Χρειάζεται μεγάλη επιδεξιότητα αν θα αγωνιστεί κάποιος σε υψηλό επίπεδο, όχι όμως και τόση αν είναι για να περάσει τον χρόνο του. Και αυτό είναι ίσως το μυστικό του. Είναι προσιτό σε κάθε άνθρωπο.

article 2096704 119871D3000005DC 357 634x435

Οι ανά τον κόσμο ονομασίες του...

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το πινγκ-πονγκ έχει πολλά ονόματα ανά τον κόσμο. Εμείς για παράδειγμα, εκτός από πινγκ-πονγκ λέμε και «επιτραπέζια αντισφαίριση». Η ονομασία «πινγκ πονγκ» αποτελεί κατοχυρωμένη ονομασία (trademark) και χρησιμοποιείται πολλές φορές για να περιγράψει το παιχνίδι.
- Στην Κίνα δεν λένε «πινγκ πόνγκ» αλλά Ping Pang Qiu. Αυτή είναι η επίσημη ονομασία του παιχνιδιού στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ταϊβάν.
- Takkyu είναι η επίσημη ονομασία του παιχνιδιού στην Ιαπωνία.
- Tak-ku είναι η επίσημη ονομασία του παιχνιδιού στην Κορέα.

Γιατί τότε πινγκ-πονγκ;

Όπως και αν λένε το πινγκ–πονγκ στον κόσμο, η επίσημη ονομασία του αθλήματος είναι αυτή. Και αυτή ουσιαστικά προέκυψε από ένα... προϊόν! Μάλιστα! Πάμε πίσω στο χρόνο. Στο μακρινό 1901 όταν για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του επίσημα ο όρος πιγνκ-πονγκ. Ο όρος πινγκ-πόνγκ ήταν σε χρήση νωρίτερα χωρίς να γνωρίζει κανείς το πώς και το γιατί. Ενδέχεται να είναι μία λεκτική αποτύπωση του ήχου του αθλήματος. Σε ό,τι αφορά την επίσημη ονομασία, αυτή οφείλεται στο ακόλουθο γεγονός.

800px Ping Pong 2

Στην Βρετανία οι κατασκευαστές «J. Jaques & Son Ltd» συνόδευε το κουτί με τις δύο ρακέτες και τις μπάλες που έφτιαχνε η εταιρεία με την κατοχυρωμένη ονομασία «πινγκ-πονγκ». Ήταν ένα πολυτελές πακέτο, αφού θυμίζουμε ότι το άθλημα του πινγκ-πονγκ ξεκίνησε ως ένα άθλημα για να απασχολούνται μετά το φαϊ οι πλούσιοι.

Ο Jaques πούλησε τα δικαιώματα και στην Αμερική στους Parker Brothers (φωτό πάνω) και φυσικά η συνέχεια τον δικαίωσε αφού όχι μόνο εδραιώθηκε η ονομασία «πινγκ-πονγκ» αλλά κάλυψε και –τον μέχρι τότε- περισσότερο χρησιμοποιημένο όρο «επιτραπέζια αντισφαίριση» (table tennis).

pingipilclel