Τι σημαίνουν οι λέξεις «Καράτε», «Κουνγκ Φου» και «Τάε Κβο ντο»;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Οι πολεμικές τέχνες που μας έχουν έρθει από την ανατολή, κρύβουν μέσα τους φιλοσοφία και τρόπο ζωής. 


Εδώ και αιώνες οι χώρες της ανατολής έχουν αναπτύξει διάφορες τεχνικές. «Πολεμικές τέχνες» τις ονομάζουμε και έφτασαν στην Ευρώπη με στόχο να μεταφέρουν στους εκπαιδευόμενους τον τρόπο αυτοάμυνας με ή και χωρίς όπλα.

Ταυτόχρονα με την γνώση της φιλοσοφίας και του τρόπου ζωής που κρύβει κάθε μία από αυτές τις τεχνικές. Εμείς σήμερα θα δούμε τις τρεις πιο γνωστές στο ευρύ κοινό και θα μάθουμε τι σημαίνει στην κυριολεξία το όνομα της κάθε τεχνικής.

Καράτε

Το καράτε έχει καταγωγή την Οκινάβα της Ιαπωνίας. Το... χωριό του μίστερ Μιγιάγκι από το «Karate kid»! Το όνομά του στα ιαπωνικά σημαίνει "άδειο χέρι". Στο καράτε δεν χρησιμοποιούνται όπλα. Στο φιλοσοφικό του υπόβαθρο σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αδειάσει την ψυχή και το μυαλό του από την περηφάνια και τα πάθη και να αναζητήσει την αρετή στην τελιοποίηση της τέχνης του.

Blitz Sport Karate Wallpaper 1920x1080

Κουνγκ Φου

Με καταγωγή την Κίνα, το Κουνγκ Φου κυριολεκτικά σημαίνει «εργασία» και «άνθρωπος». Η έννοια της φράσης αυτής, δεν αναφέρεται μόνο στην πολεμική τέχνη. Κυρίως αναφέρεται σε κάθε φυσικό επίτευγμα ή ικανότητα που καλλιεργείται μέσα από την πολύχρονη προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Είναι μόνο στα τέλη του εικοστού αιώνα, που ο όρος αυτός χρησιμοποιείται σε σχέση με τις πολεμικές τέχνες από την κινεζική κοινότητα.

Blitz Sport Kung Fu Wallpaper 1920x1440

Τάε Κβο Ντο

Το Τάε Κβον Ντο είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη και το εθνικό σπορ της Κορέας. Στα Κορεάτικα Τάε σημαίνει «πόδι» ή «χτύπημα με το πόδι», Κβον σημαίνει «χτύπημα με το χέρι» και Ντο σημαίνει «τρόπος ζωής». Επομένως Τάε Κβον Ντο μπορεί να μεταφρασθεί ελεύθερα ως «ο δρόμος του ποδιού και του χεριού». Βασική αρχή του Τάε Κβον Ντο είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι' αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση από αυτούς που ασκούν το άθλημα. Αν και το Τάε Κβον Ντο διδάσκει και τη χρήση των χεριών στη μάχη, τόσο ως μέσου άμυνας όσο και ως μέσου επίθεσης, εν τούτοις είναι μια πολεμική τέχνη που δίδει έμφαση στα λακτίσματα.

home31