Η μεγαλύτερη τραγωδία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Η ασύλληπτη τραγωδία του Λε Μαν του 1955 που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς.


Τα μηχανοκίνητα αθλήματα έχουν πολλές φορές βαφτεί με αίμα. Αλλά κανένα δυστύχημα και καμιά τραγωδία δεν μπορεί να συγκριθεί μ' αυτήν που σημειώθηκε στην πίστα του Λε Μαν το 1955. Ηταν 11 Ιουνίου. Η φημισμένη πίστα υποδεχόταν τους διασημότερους αγώνες αυτοκινήτου με την επωνυμία «24 ώρες του Λε Μαν» (γίνονται μέχρι και σήμερα). Είναι αγώνας αντοχής, καθώς διαρκεί 24 ώρες.

Η εκκίνηση του αγώνα του 1955 δόθηκε στις 4 το απόγευμα μπροστά σε 500.000 θεατές! Το φοβερό δυστύχημα έγινε στις 6:26 το απόγευμα. Ολα ξεκίνησαν από τον προπορευόμενο Μάικ Χόθορν. Ηθελε να μπει στα πιτς. Προσπέρασε ένα πιο αργό αυτοκίνητο (του Μακλίν) και πάτησε απότομα φρένο για να μπει στα πιτς. Ο Μάκλιν προσπάθησε να τον αποφύγει, δεν είδε όμως ότι πίσω έρχονταν άλλα δύο αυτοκίνητα, αυτά των Φάνχιο και Λεβέγκ. Η Μερσέντες χτύπησε από πίσω τον Λανς Μακλίν και απογειώθηκε. Κτύπησε στις μπαριέρες, έπιασε φωτιά και διαλύθηκε. Τα φλεγόμενα κομμάτια του έπεσαν στο πλήθος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι πυροσβέστες προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά των υπολειμμάτων του αυτοκινήτου με λάθος υγρό. Χρησιμοποίησαν μόνο νερό, προκαλώντας νέα έκρηξη.

le man 2

Σκοτώθηκαν 82 θεατές, ενώ από τα συντρίμια της Μερσέντες ανασύρθηκε ό,τι είχε απομείνει από το σώμα του Γάλλου πιλότου Πιερ Λεβέργκ. Εν τω μεταξύ, η Austin-Healy του Λανς Μακλίν, που δέχτηκε το χτύπημα της Μερσέντες του Λεβέγκ, προσέκρουσε με τη σειρά της στις μπαριέρες, προτού επιστρέψει ακυβέρνητη στην πίστα. Ενας ακόμη θεατής έχασε τη ζωή του, ενώ ο Μακλίν σώθηκε. Ετσι, ο συνολικός απολογισμός του δυστυχήματος ήταν 84 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες.