Η απίστευτη ιστορία της Μπέτι Ρόμπινσον

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Μία ιστορία δύναμης ψυχής που έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Η Μπέτι Ρόμπινσον είναι ένα παράδειγμα για όλους... Γράφει ο Βόρις Καραγιάννης.


Για τους περισσότερους (δυστυχώς) το όνομα αυτό είναι άγνωστο. Τέτοιες ιστορίες, θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία. Ξεκινάμε λοιπόν.

Η Μπέτι Ρόμπινσον γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1911. Το 1928 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα και έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδιζε το συγκεκριμένο μετάλλιο στο πρωτοεμφανιζόμενο τότε αγώνισμα για τις γυναίκες. Δεν είχε καν κλείσει τα 17 της χρόνια. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για την Μπέτι Ρόμπινσον και θα έφτανε και θα περίσσευε για να της δώσει μία ξεχωριστή θέση στην αθλητική ιστορία της γυναίκας.

bettyrobinson29

Τρία χρόνια αργότερα η μοίρα θα της έπαιζε άσχημο παιχνίδι. Το 1931 το αεροπλάνο που την μεταφέρει... πέφτει. Σε κωματώδη κατάσταση μεταφέρεται σε ένα κάρο... ως νεκρή! Ο νεκροθάφτης διαπιστώνει ότι η Μπέτι ζει! Ξύπνησε από το κώμα 7 μήνες αργότερα. Έμεινε καθηλωμένη σε καροτσάκι για 6 μήνες. Σιγά σιγά κατάφερε να περπατήσει ξανά. Έχασε φυσικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932.

Έσφιξε τα δόντια. Δούλεψε σκληρά και κατάφερε να επανέλθει στους Ολυμπιακούς του 1936. Δεν μπορούσε όμως πλέον να λάβει μέρος στο αγαπημένο της αγώνισμα, τα 100 μέτρα, αφού λόγω του σοβαρού τραυματισμού της δεν μπορούσε να γονατίσει για την εκκίνηση. Πήρε μέρος στην σκυταλοδρομία. Ήταν 3η στη σειρά και ως εκ τούτου δεν χρειαζόταν να γονατίσει. Κέρδισε και πάλι το χρυσό μετάλλιο!

Το 1999 έφυγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο. Η πρώτη και τελευταία φορά που έχασε...
Ήταν 87 ετών και έπασχε από αλτσχάιμερ.