Γκάρο Γεπρεμιάν: Ο Κύπριος που κατέκτησε δύο Super Bowl!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Έπαιξε στην ομάδα των Miami Dolphins όταν ήταν στις δόξες της την δεκαετία του 1970, ενώ το όνομά του συμπεριλήφθηκε στην «ομάδα της δεκαετίας του '70» από το NFL.


Ο Γκάρο Γεπρεμιάν γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 2 Ιουνίου του 1944. Αρμενικής καταγωγής, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε ηλικία 22 ετών. Εκεί γνώρισε τον κόσμο του Αμερικάνικου ποδοσφαίρου και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 1966, με την ομάδα των Detroit Lions. 

Ρεκόρ με το καλημέρα!

Στην πρώτη του κιόλας σεζόν έσπασε το ρεκόρ πετυχαίνοντας 6  field goals σ' έναν αγώνα. Το κατάφερε απέναντι στους Minnesota Vikings και αμέσως το ταλέντο του αναγνωρίστηκε. 

Χωρίς κράνος!

Ο Γεπρεμιάν έπαιξε χωρίς προστατευτικό κράνος στα πρώτα στάδια της σεζόν, κάτι που όμως άλλαξε στην πορεία αφού δέχθηκε ένα άσχημο κτύπημα στην 4η αγωνιστική του 1966, από τον Ray Nitschke των Green Bay Packers! 

Oι μεγάλες επιτυχίες με τους Miami Dolphins

Μετά τους Lions, τους Michigan Arrows αλλά και μία σεζόν ολόκληρη στην οποία δεν έπαιξε καθόλου, βρήκε μία θέση στους Miami Dolphins. Ο Γκάρο Γεπρεμιάν ήταν ο πρώτος σκόρερ το 1971 και βασικό στέλεχος στην ομάδα των Dolphins που το 1972 έκανε την περίφημη "Τέλεια σεζόν". 

Τα τρία Super Bowl

Ο Γεπρεμιάν έπαιξε σε τρία Super Bowl και κατέκτησε τα δύο από αυτά με την ομάδα των Δελφινιών, το 1973 και το 1974. Μετά τις επιτυχίες αυτές, ο Γεπρεμιάν αγωνίστηκε στους New Orleans Saints και στους Tampa Bay Buccaneers. 

Το... fail που τον ακολουθούσε σε όλη του ζωή!

Ο Γκάρο Γεπρεμιάν θεωρείται ένας από τους σημαντικούς παίκτες του NFL. Αλλά στην ιστορία του αθλήματος έμεινε μεταξύ άλλων και για μία άτυχη στιγμή. Η οποία καταγράφηκε στο Super Bowl του 1973 και χαρακτηρίστηκε ως "επική γκάφα". Μάλιστα γι' αυτό το λάθος, τον αστείεψε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όταν ο Γκάρο Γεπρεμιάν τον επισκέφθηκε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των Dolphins του 1972, χρόνια αργότερα. 

Ο θάνατός του και το ίδρυμα "Γκάρο Γεπρεμιάν"

Στις 15 Μαΐου του 2015, ο Γκάρο Γεπρεμιάν έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο. Η γυναίκα του Μαρίτσα, είναι σήμερα η πρόεδρος του Ιδρύματος "Γκάρο Γεπρεμιάν" που ειδικεύεται στην έρευνα για τον καρκίνο του εγκεφάλου.