Πόσο κοστίζουν πραγματικά τα ολυμπιακά μετάλλια;

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Πόσο κοστίζει το χρυσό που δεν είναι και τόσο... χρυσό; Πόσο το ασημένιο; Κοστίζει περισσότερο το χάλκινο ή ένα κουτάκι τσίχλες;


Η ύψιστη διάκριση για κάθε αθλητή είναι η συμμετοχή και η κατάκτηση ενός μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε αντιδιαστολή με τους αρχαίους Ολυμπιακούς όπου Ολυμπιονίκης στεφόταν μόνο ο πρώτος σε κάθε αγώνισμα, στη σύγχρονη εποχή ο τίτλος αυτός αποδίδεται στους τρεις πρώτους. Ας δούμε λοιπόν πόσο πραγματικά κοστίζουν τα μετάλλια που φορούν στο στήθος οι νικητές.

Όταν λέμε κόστος φυσικά, δεν εννοούμε την μεταπωλητική αξία που μπορεί να έχει ένα ολυμπιακό μετάλλιο, ειδικά εάν προέρχεται από αθλητή ο οποίος έχει γράψει ιστορία, αλλά το κόστος κατασκευής ενός μεταλλίου.

Το χρυσό που είναι… ασημένιο!

Μιας και μιλάμε για μέταλλα, το κόστος ενός μεταλλίου δεν θα μπορούσε να υπολογιστεί αλλιώς, παρά μόνο από την περιεκτικότητα του σε συνδυασμό με την τρέχουσα τιμή του μετάλλου από το οποίο είναι φτιαγμένο.

1aametallia2

Ας ξεκινήσουμε με το χρυσό λοιπόν, το οποίο δεν είναι και τόσο… χρυσό τελικά! Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016, ζυγίζει 500 γραμμάρια (όπως το ασημένιο και το χάλκινο), από τα οποία τα 462 γραμμάρια είναι ασήμι (92,5%), 32 γραμμάρια χαλκός (6,16%) και μόλις 6 γραμμάρια (1,34%) είναι ο χρυσός που χρησιμοποιείται για την επιχρύσωση του μεταλλίου. Με τις σημερινές τιμές των τριών αυτών μετάλλων, το χρυσό μετάλλιο κοστίζει 505 ευρώ περίπου. Όσο δηλαδή ένα καλό κινητό τηλέφωνο. Αν τώρα ήταν όλο από χρυσό, θα κόστιζε 19.425 ευρώ.

Η τελευταία ολυμπιάδα που το χρυσό μετάλλιο ήταν φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από το πολύτιμο μέταλλο, ήταν το 1912 στη Σουηδία.

To ασημένιο και το χάλκινο

Με την ίδια μέθοδο λοιπόν, ας δούμε και το κόστος των 2ου και 3ου τη τάξει μεταλλίων. Το ασημένιο, το οποίο αποτελείται κατά 93% (465 γραμμάρια) από ασήμι και 7% (35 γραμμάρια) από χαλκό, κοστίζει σήμερα 280 ευρώ. Όσο για το χάλκινο, πέρα από τη συναισθηματική αξία που έχει για τον αθλητή που το κατακτά, το κόστος κατασκευής του είναι όσο απίστευτο και αν ακούγεται… 2,1 ευρώ!

1aametallia1