Ντέιβ Σουλτζ: Η δολοφονία ενός παγκόσμιου πρωταθλητή

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Η συγκλονιστική ιστορία του αθλητή της ελεύθερης πάλης που δολοφονήθηκε από τον πάμπλουτο επιχειρηματία Ντου Ποντ. 


Η ιστορία του Ντέιβ Σουλτζ (Dave Schultz) και του Τζον Ντου Ποντ, θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας. Το κλισέ «η ζωή ξεπερνά πολλές φορές τις ταινίες» ισχύει και γι’ αυτό φυσικά, η ζωή, η καριέρα και το τέλος του Ντέιβ Σουλτζ έγινε τελικά ταινία!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Ντέιβ Σουλτζ ήταν ένας από τους κορυφαίους παλαιστές στην ιστορία των ΗΠΑ. Έχοντας κερδίσει ολυμπιακά μετάλια και παγκόσμιους τίτλους στην ελεύθερη πάλη, αποτέλεσε το ίνδαλμα και την έμπνευση για τους υπόλοιπους αθλητές.

screen shot 2016 03 16 at 10 04 10 am

Ο Ντου Ποντ με την φόρμα της ομάδας "Foxcacher" που δημιούργησε ο ίδιος.


O Tζον Ελευθέρ Ντου Ποντ (John Eleuthere du Pont), μέλος της γνωστής οικογένειας Ντου Ποντ, με την αμύθητη περιουσία, ήταν λάτρης της ελεύθερης πάλης. Tην δεκαετία του 1980 αποφάσισε να δημιουργήσει ένα κέντρο πάλης, το «Foxcatcher». Εκεί μάζεψε τους καλύτερους παλαιστές με στόχο να κάνει τις ΗΠΑ πρώτη δύναμη στον κόσμο. Τότε μεσουρανούσε στο άθλημα η Σοβιετική Ένωση. Οι αθλητές είχαν τα πάντα. Ό,τι ζητούσαν. Οι εγκαταστάσεις ήταν υψηλού επιπέδου και η δουλειά που γινόταν ήταν εξίσου καλή. Έτσι τα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν.

gettyimages 52027827

Οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Ο Ντέιβ Σουλτζ και ο αδερφός του Μαρκ κέρδισαν παγκόσμιους τίτλους, ολυμπιακά μετάλλια και φυσικά την εκτίμηση του κοινού για την προσπάθεια και τις επιτυχίες τους.

Το ίδιο φυσικά συνέβη και με τον φιλάνθρωπο Τζον Ντου Ποντ που ξόδευε τα χρήματά του σ’ έναν εθνικό σκοπό! Ο Ντέιβ ήταν ταυτόχρονα και προπονητής στην «ομάδα Foxcatcher». Ο άνθρωπος μεταξύ του Ντου Ποντ και των αθλητών.

daveschultzou

Ο Ντέιβ Σουλτζ.


Η δολοφονία του Ντέιβ Σουλτζ

Στις 26 Ιανουαρίου του 1996, ο Ντου Ποντ έφτασε στο σπίτι του Ντέιβ Σουλτζ (ζούσε εκεί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του, μέσα στις εκτάσεις της οικογένειας Ντου Ποντ). Με τρεις πυροβολισμούς εκτέλεσε τον Ντέιβ στην είσοδο του σπιτιού του χωρίς να υπάρχει προηγουμένως κάτι που να ξεκαθαρίζει το κίνητρο της δολοφονίας.
Για τους ανθρώπους που ζούσαν γύρω από τον Ντου Ποντ, η συμπεριφορά του ήταν εδώ και καιρό περίεργη, ήταν ένας ιδιόρρυθμος άνθρωπος που άρχισε να κάνει χρήση ναρκωτικών.

DU PONT 010

Μία... προφητική φωτογραφία. Ο Ντου Ποντ κρατώντας όπλο και σημαδεύοντας...


Ο Ντου Ποντ κλειδώθηκε στην έπαυλη του για δύο μέρες. Η Αστυνομία διαπραγματευόταν μαζί του ώστε να παραδοθεί. Τελικά τον συνέλαγε όταν ο Ντου Ποντ βγήκε έξω για να διορθώσει την θέρμανση του σπιτιού του!

du pont trial

Η δίκη

Η υπεράσπιση του Ντου Ποντ προσπάθησε να αθωώσει τον πελάτη της με το επιχείρημα της σχιζοφρένειας, κάτι που όμως δεν έπεισε τον Δικαστή. Ο Ντου Ποντ βρέθηκε ένοχος «με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα». Ο Ντου Ποντ φυλακίστηκε και το 2010 έφυγε από τη ζωή στα 72 του χρόνια. Το κίνητρο της δολοφονίας παραμένει άγνωστο…

doc4d0630495b5c63906950471

Ο Ντου Ποντ, εμφανίστηκε κάπως έτσι στο Δικαστήριο. Η υπεράσπισή του ζήτησε να απαλλαχθεί λόγω σχιζοφρένειας...