Ο αθλητής που "νίκησε" αν και τερμάτισε... τελευταίος!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Ο αθλητής που τερμάτισε τελευταίος αλλά ανάγκασε 65.000 θεατές να τον χειροκροτούν όρθιοι. Δείτε μια ιστορική στιγμή των Ολυμπιακών Αγώνων (video). 


Ο σεβασμός δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται μέσα από τις πράξεις, τη συμπεριφορά, τον τρόπο που κάποιος αντιμετωπίζει τις όποιες δυσκολίες εμφανιστούν μπροστά του στη ζωή. Αυτό το σεβασμό, κέρδισε από όλη την αθλητική κοινότητα ο Βρετανός δρομέας Derek Redmond στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Αν και τερμάτισε τελευταίος, χειροκροτήθηκε περισσότερο και από τους νικητές και πρόσφερε σε όλους μας μια στιγμή «μεγαλείου ψυχής», που μόνο στον αθλητισμό συναντά κανείς.

Για τον Derek Redmond, οι Ολυμπιακοί αγώνες της Βαρκελώνης ήταν μια ευκαιρία να αποδώσουν οι κόποι και οι σκληρές προπονήσεις πολλών ετών. Στα 27 του χρόνια πια, ήταν έτοιμος σωματικά και πνευματικά για τη μεγάλη διάκριση. Τέσσερα χρόνια πριν, στους αγώνες που έγιναν στη Σεούλ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τους αγώνες στο ζέσταμα τωνπροκριματικών, λόγω ρήξης στον Αχίλλειο Τένοντα.

1aredmond1

Αυτά τα τέσσερα χρόνια από το 1988 εως το 1992, υποβλήθηκε σε 8 εγχειρήσεις λόγω τραυματισμών. Παρ’όλα αυτά, ήταν κάτοχος του ρεκόρ Βρετανίας στα 400 μέτρα και ένα από τα μεγάλα φαβορί όχι μόνο για συμμετοχή στον τελικό αλλά και για την κατάκτηση κάποιου μεταλλίου. Το πρωΐ της 5ης Αυγούστου 1992, ξεκίνησαν οι προκριματικοί των 400 μέτρων. Ο Redmond επιβεβαίωσε τα προγνωστικά. Τερμάτισε εύκολα πρώτος. Το ίδιο και στους προημιτελικούς. Είχε μείνει μόνο μια κούρσα για το μεγάλο τελικό.

1aredmond3

Ο ημιτελικός ξεκίνησε και ο Redmond έκανε πολύ καλή εκκίνηση. Στα πρώτα 150 μέτρα ήταν ήδη πρώτος. Τότε, ένας αφόρητος πόνος στο πίσω μέρος του δεξιού του ποδιού τον ανάγκασε να σταματήσει. Πονούσε τόσο που γονάτισε στο στίβο. Οι υπεύθυνοι του σταδίου έτρεξαν να τον βοηθήσουν, όμως εκείνος είχε αποφασίσει να συνεχίσει. Σηκώθηκε και άρχισε κουτσαίνοντας να τρέχει. Ξαφνικά εμφανίστηκε ένας άντρας χωρίς διαπίστευση και μπήκε στον αγωνιστικό χώρο. Πήγε κοντά στον Dremond ο οποίος μόλις τον είδε έπεσε στο ώμο του και ξέσπασε σε λυγμούς. Ήταν ο πατέρας του Jim.

1aredmond2

O Jim Redmond, είπε στο γιο του πως δεν είναι αναγκασμένος να τερματίσει. Εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το κάνει. «Αφού το θέλεις θα τερματίσουμε μαζί» ήταν τα λόγια του πατέρα. Μετά από λίγο, τερμάτισαν μαζί και 65.000 θεατές όρθιοι χειροκροτούσαν. Από εκείνη την ημέρα, οι γιατροί απαγόρευσαν στον Derek Redmond να ξανατρέξει σε αγώνες. Μπορεί να είχε τερματίσει τελευταίος, έμεινε όμως στην ιστορία του αθλητισμού ως πηγή έμπνευσης, καθώς έκανε πράξη το ρητό «μην τα παρατάς ποτέ»!