Η αθλήτρια που έκανε παγκόσμιο ρεκόρ αλλά τελικά ήταν άντρας!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Η ιστορία του Heinrich (Dora) Ratjen, που ανατράφηκε ως κορίτσι, έγινε αθλήτρια, αλλά τελικά ήταν αγόρι.


Από την ημέρα που γεννήθηκε, κανείς δε γνώριζε αν είναι άντρας ή γυναίκα. Μεγάλωσε σαν κορίτσι και έγινε «αθλήτρια» στο άλμα εις ύψος. Πήρε με αυτή την ιδιότητα μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έκανε παγκόσμιο ρεκόρ. Είναι μια από τις πιο παράξενες ιστορίες στο χώρο του αθλητισμού. Η ιστορία του Heinrich (Dora) Ratjen.

Στις 20 Νοεμβρίου 1918, στην περιοχή Erichshof κοντά στη Βρέμη της Γερμανίας, η μαία βγήκε από το δωμάτιο του τοκετού και ενημέρωσε τον κύριο Heinrich Ratjen τον πρεσβύτερο, πως η σύζυγός του είχε φέρει στον κόσμο αγόρι. Πέντε λεπτά αργότερα ξαναβγήκε και τον ενημέρωσε πως τελικά ήταν κορίτσι! Εννέα μήνες αργότερα, το βρέφος αρρώστησε. Ο παιδίατρος που το εξέτασε, διαπίστωσε μια γενετική δυσμορφία στα γεννητικά όργανα του παιδιού. Προέτρεψε τους γονείς να συνηθίσουν στην ιδέα καθώς δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό το πρόβλημα.

1aratjen1 1

Εκείνοι αποφάσισαν να δηλώσουν το παιδί ως κορίτσι και του έδωσαν το όνομα Dora. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η Dora άρχισε να δείχνει την κλίση της προς τον αθλητισμό και ειδικότερα το στίβο, όπου και ξεχώριζε στο άθλημα του άλματος εις ύψος. Αυτό την/τον οδήγησε μέχρι την γυναικεία εθνική ομάδα της Γερμανίας με την οποία πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936. Στον τελικό του αγωνίσματος κατέλαβε την 4η θέση.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1938, έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, όπου με άλμα 1 μέτρο και 67 εκατοστά, έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Σύμφωνα με μετέπειτα μαρτυρίες από συναθλήτριές της/του, όλοι θεωρούσαν πως απλώς ήταν μια ντροπαλή και περίεργη κοπέλα και γι’ αυτό κυκλοφορούσε πάντα με μια πετσέτα τυλιγμένη στα αποδυτήρια για να μη τη δουν γυμνή.

1aratjen0

Η σύλληψη και η αποκάλυψη της αλήθειας

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1938, η Dora πήρε το τραίνο για να ταξιδέψει από τη Βιέννη στην Κολωνία. Ένας ελεγκτής, ανέφερε στην αστυνομία στο σταθμό του Magdeburg, πως υπάρχει ένας άντρας ντυμένος γυναίκα και περιφέρεται στο τρένο. Η αστυνομία τον συνέλαβε. Τους παρουσίασε την ταυτότητα που αποδείκνυε πως λεγόταν Dora και ήταν γυναίκα. Οι αστυνομικοί δεν πείστηκαν και κάλεσαν γιατρό για εξέταση. Αυτός αφού έκανε την εξέταση, επιβεβαίωσε τις υποψίες τον αστυνομικών. Ο ύποπτος ήταν άντρας που είχε μια δυσμορφία στα γεννητικά του όργανα εκ γενετής.

1aratjen2 1

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης η Dora είπε στους αστυνομικούς, «Οι γονείς μου με ανέτρεφαν ως κορίτσι από τη γέννησή μου. Όλη μου την παιδική ηλικία φορούσα γυναικεία ρούχα. Από τα 10-11 χρόνια μου όμως άρχισα να συνειδητοποιώ πως δεν ήμουν κορίτσι αλλά αγόρι. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δε ρώτησα τους γονείς μου γιατί έπρεπε να φορώ γυναικεία ρούχα αφού ήμουν αγόρι». Οι αρχές τον έστειλαν για περαιτέρω εξετάσεις στο σανατόριο του Hohenlychen. Και εκεί τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για άντρα. Στις 10 Μαρτίου 1939, οδηγήθηκε σε δίκη με την κατηγορία της απάτης. Αθωώθηκε καθώς δεν αποκόμισε κανένα χρηματικό όφελος από όλο αυτό. Αναγκάστηκε όμως να διακόψει κάθε ενασχόληση με τον αθλητισμό.

1aratjen3

Ακόμη και μετά από όλα αυτά, ο πατέρας του επέμενε πως δεν είχε γιο αλλά κόρη. Τελικά στις 29 Μαρτίου 1939, πήγε στο ληξιαρχείο της Βρέμης και άλλαξε την αρχική καταχώρηση γεννήσεως δηλώνοντας το παιδί του ως αγόρι με το όνομα Heinrich. Ο Ratjen φυσικά επέστρεψε το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε ως Dora και το όνομά του διαγράφηκε από τη λίστα των παγκοσμίων ρεκόρ. Ως Heinz πλέον, ανέλαβε το συνοικιακό μπαρ που διατηρούσε ο πατέρας του και έζησε έτσι μέχρι που απεβίωσε το 2008.