Ο πρώτος αγώνας Formula1 στην ιστορία!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Η ημέρα που άναψε για πρώτη φορά το "πράσινο φως" για μονοθέσια και οδηγούς. 


To πρωτάθλημα αγωνιστικών μονοθέσιων αυτοκινήτων της Formula1, αποτελεί τη συνέχεια των ευρωπαϊκών Grand Prix τα οποία λάμβαναν χώρα στη Γηραιά Ήπειρο κατά τις δεκαετίες του 1920 και 1930. Τo 1946, η Διεθνής Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Fédération Internationale de l'Automobile), έθεσε τους κανόνες για τη διεξαγωγή ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος.

1asilverstooun3

Το πρώτο πρωτάθλημα

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1950, ήρθε η ώρα για να ξεκινήσει το πρώτο πρωτάθλημα της Formula1. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο πρωταθλητής θα αναδεικνυόταν μετά από μια σειρά 7 αγώνων. Από αυτούς, οι έξι διεξήχθησαν σε πίστες της Ευρώπης (Αγγλία, Μονακό, Βέλγιο, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία) και μια στην πίστα της Ιντιανάπολις στις ΗΠΑ. Το πρώτο πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου.

1asilverstooun2

Ο πρώτος αγώνας στην ιστορία

Στις 13 Μαΐου 1950 λοιπόν, στην πίστα του Σίλβερστόουν στην Αγγλία, παρουσία του βασιλιά Γεωργίου του 6ου και της βασίλισσας Ελισάβετ, άναψε για πρώτη φορά το πράσινο φως για την εκκίνηση των μονοθεσίων. Ο αγώνας αποτελούνταν από 70 γύρους και οι οδηγοί με τα μονοθέσιά τους καλούνταν να καλύψουν συνολική απόσταση 325 χιλιομέτρων.

1asilverstooun1

 

Στα δοκιμαστικά έλαβαν μέρος 26 οδηγοί με μονοθέσια πέντε κατασκευαστριών εταιριών, αυτές ήταν οι : Alfa Romeo, Maserati, Talbot-Lago-Talbot, Alta GP και ERA. Τελικά στον αγώνα προκρίθηκαν 21 οδηγοί. Νικητής του πρώτου Grand Prix στην ιστορία της Formula 1, ήταν ο Ιταλός Giuseppe Farina με μονοθέσιο Alfa Romeo 158 και χρόνο 2ώρες 13 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα. Ήταν αυτός που κατέκτησε και το πρώτο πρωτάθλημα.

1asilverstooun4

Η Alfa Romeo κατέκτησε και τις άλλες 2 θέσεις που οδηγούσαν στο βάθρο με τον επίσης Ιταλό πιλότο Luigi Fagioli να καταλαμβάνει την 2η θέση και τον Άγγλο Reg Parnell την 3η . Τον αγώνα αυτό παρακολούθησαν 200.000 θεατές.