Ο Κάσιους Κλέι που έγινε Μοχάμεντ Άλι...

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Ο μεγάλος πυγμάχος που προκαλούσε πάντα την κοινωνία δίνοντας μάχες και εκτός του ρινγκ. 


Ο Μοχάμεντ Άλι θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πυγμάχους όλων των εποχών. Η φήμη του μπορεί να διαπιστωθεί με την απλή ερώτηση «ποιον πυγμάχο της ιστορίας γνωρίζετε;» σε έναν οποιοδήποτε άνθρωπο, γνώστη ή και μη του αθλήματος. Οι απαντήσεις που θα πάρετε θα είναι στη συντριπττική τους πλειοψηφία... ο Μοχάμεντ Άλι.

Σίγουρα όχι ο Κάσιους Κλέι! Παρ’ όλο που μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο. Για τους λιγότερο γνώστες της ζωής του Μοχάμεντ Άλι, ο Κάσιους Κλέι είναι ο Άλι πριν ασπαστεί το Ισλάμ και αλλάξει όνομα. «Δεν ήθελα το όνομα ενός σκλάβου» έλεγε ο Άλι όταν άφηνε πίσω του το Κάσιους Κλέι για το Μοχάμεντ Άλι.

maxresdefaultddfda

Πατήστε εδώ για να δείτε το ταλεντο του Μοχάμεντ Άλι στη... ζωγραφική!


Ο Κάσιους Κλέι γεννήθηκε στον αμερικάνικο νότο, στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Ο πατέρας του δούλευε ως σχεδιαστής πινακίδων και η μητέρα του ως οικιακή βοηθός.

Το ξεκίνημά του

Μόλις 12 ετών ήταν όταν ξεκίνησε να πυγμαχεί, φυσικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε μετά από μία τέραστια επιτυχία. Κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης, το 1960 στην κατηγορία των 87,5 κιλών.

7773684069 mohamed ali alias cassius clay conserve son titre de champion du monde de boxe a lewington en 1965 en battant sony linston par k o en un round

«Πετά σαν πεταλούδα, τσιμπά σαν μέλισσα»

Ο Κάσιους Κλέι, εντυπωσίασε στους πρώτους του επαγγελματικούς αγώνες. Και για το αγωνιστικό του στιλ, αλλά και για την συμπεριφορά του γενικότερα. Ήταν πάντα ειρωνικός και υπερόπτης με τους αντιπάλους, αλλάζοντας τα μέχρι τότε δεδομένα. Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του «Μέγα» ενώ επίσης για τον εαυτό του έλεγε πως «πετά σαν πεταλούδα και τσιμπά σαν μέλισσα». Όχι ότι έλεγε και ψέμματα!

o SONNY LISTON CASSIUS CLAY KNOCKOUT facebook

Στη διάρκεια των αγώνων, ο Κλέι διατηρούσε τα χέρια του αρκετά χαμηλά και επιχειρούσε να αποφεύγει τα χτυπήματα περισσότερο με την κίνηση του σώματός του, αντί της συνηθισμένης παθητικής άμυνας. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1964, διεκδίκησε για πρώτη φορά τον τίτλο του πρωταθλητή, από τον Σόνι Λίστον, νικώντας στην αναμέτρησή τους μετά από έξι γύρους.

Η «γέννηση» του Μοχάμεντ Άλι

Δύο μόλις μέρες μετά τη νίκη του επί του Λίστον, ο Κάσιους Κλέι προκάλεσε την αντίδραση της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας όταν ανακοίνωση την αλλαγή του ονόματός του (σε Μοχάμεντ Άλι) αφού είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Εντάχθηκε σε μία ομάδα που λεγόταν «Μαύροι Μουσουλμάνοι». Στις 6 Μαρτίου έγινε και επίσημα Μοχάμεντ Άλι. Αργότερα ο Άλι θα στραφεί στο «ορθόδοξο» Ισλάμ.

maxresdefaultdadaaa

Η μεγαλύτερη του μάχη...

Τον Απρίλιο του 1967, στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο Άλι αρνήθηκε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό για θρησκευτικούς λόγους, δηλώνοντας πως δεν είχε «καμία διένεξη με τους Βιετκόγκ». Για τη στάση αυτή, αντιμετώπιση έντονη κριτική από μεγάλη μερίδα της αμερικανικής κοινής γνώμης, σε μία περίοδο που η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών συνέχιζε να υποστηρίζει την αναγκαιότητα του πολέμου στο Βιετνάμ. Επιπλέον του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή και αποκλείστηκε από κάθε αθλητική διοργάνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για 3,5 χρόνια, ενώ καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, ποινή που ωστόσο αναιρέθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

trialsofali 1280

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ο Μοχάμεντ Άλι ξεχώρισε γενικά για τη στάση του απέναντι σε θέματα που άπτονταν της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών ασκώντας αξιοσημείωτη επίδραση στην αμερικανική κοινωνία, με μηνύματα που βρίσκονταν στην αιχμή του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

WA5718096

Οι τίτλοι του

Αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές.

Στις 4 Ιουνίου του 2016 έφυγε από τη ζωή. Σε αυτή τη μάχη με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και πολλά χρόνια, έχασε...