Ο αγώνας του πόλο που βάφτηκε με αίμα!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956, ο αγώνας μεταξύ Ουγγαρίας και Σοβιετικής Ένωσης ήταν κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι. 


Από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 μέχρι και σήμερα, οι αγώνες αυτοί έχουν γίνει αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, πολιτικών αντιπαραθέσεων, τρομοκρατικών ενεργειών, βρώμικων πρακτικών. Καμία απολύτως σχέση με το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθε και του πολιτισμού που δίδαξαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Ένα παράδειγμα αυτού, είναι και ο αγώνας πόλο ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και την Ουγγαρία στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης το 1956. Ένας αγώνας που έμεινε στην ιστορία ως Blood in the Water match (σε ελεύθερη μετάφραση: το παιχνίδι που το νερό βάφτηκε με αίμα).

Την εποχή που έγιναν οι αγώνες, ο κόσμος βρισκόταν στην εποχή του «ψυχρού πολέμου», ενώ είχαν αρχίσει και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, αρκετές χώρες να μποϊκοτάρουν τους αγώνες για πολιτικούς λόγους. Ένα μήνα πριν την έναρξη των αγώνων, στις 23 Οκτωβρίου 1956, ξεκίνησε στη Βουδαπέστη η «Ουγγρική Επανάσταση» ενάντια στο καθεστώς που είχαν τοποθετήσει οι Σοβιετικοί στη χώρα.

1apolo1

Η επανάσταση κράτησε μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, ώσπου καταστάληκε από τις ένοπλες δυνάμεις της ΕΣΣΔ. Εκείνη την εποχή, η ομάδα πόλο της Ουγγαρίας, η οποία ήταν κάτοχος του χρυσού μεταλλίου από τους Ολυμπιακούς του 1952 στο Ελσίνκι, έκανε την προετοιμασία της για τους αγώνες σε ένα προπονητικό κέντρο λίγο έξω από τη Βουδαπέστη. Για το φόβο της σύλληψης, η ομάδα φυγαδεύτηκε στην τότε Τσεχοσλοβακία και από εκεί στη Μελβούρνη.

1apolo2 2

Οι Ούγγροι έφτασαν άνετα στον ημιτελικό, όμως εκεί τους περίμενε η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης. Με τα γεγονότα της Βουδαπέστης ακόμη νωπά, η ατμόσφαιρα ήταν έτσι κι’ αλλιώς τεταμένη. Οι παίκτες της ουγγρικής ομάδας, οι οποίοι έβλεπαν τους αγώνες ως μια ευκαιρία να δώσουν χαρά και ηθικό στους συμπατριώτες τους, αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια νέα τακτική στο παιχνίδι τους. Αυτή ήταν να εκνευρίσουν τους αντιπάλους τους βρίζοντάς τους στη γλώσσα τους (τα Ρωσικά ήταν υποχρεωτικά στην Ουγγαρία εκείνη την εποχή) αλλά και χτυπώντας τους ύπουλα. Εφάρμοσαν την τακτική τους από την έναρξη του παιχνιδιού. Το κόλπο έπιασε και λίγο πριν το τέλος προηγούνταν με 4-0.

1apolo3

Και ενώ ο αγώνας όδευε προς τη λήξη, το μεγάλο αστέρι των Ούγγρων Ervin Zádor, συνέχισε να ανταλλάσσει κουβέντες με τον Σοβιετικό Valentin Prokopov. Τότε ο τελευταίος του έριξε γροθιά στο πρόσωπο σχίζοντάς του το δεξί μάτι. Ο Zador βγήκε αιμόφυρτος από την πισίνα, ενώ το πλήθος το οποίο ήταν από την αρχή εναντίων των Σοβιετικών επιχείρησε να τους λυντσάρει. Η φωτογραφία του αιμόφυρτου Ούγγρου έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των δυτικών ΜΜΕ, τα οποία βρήκαν μια τέλεια ευκαιρία για προπαγάνδα εναντίων του εχθρού. Φυσικά δεν έλειψαν και οι υπερβολές, όπως το ότι το νερό της πισίνας έγινε κόκκινο από το αίμα και προέκυψε έτσι και ο τίτλος «Blood in the Water match».

1apolo4

Το παιχνίδι τελικά τελείωσε 4-0 και οι Ούγγροι πέρασαν στον τελικό όπου και κατέκτησαν το χρυσό νικώντας αυτή τη φορά τη Γιουγκοσλαβία με 2-1. Ο αγώνας τους όμως με τους Σοβιετικούς ήταν αυτός που έμεινε στην ιστορία. Μετά το τέλος των αγώνων, και με το φόβο ότι με την επιστροφή τους στην Ουγγαρία θα συλληφθούν, σχεδόν όλοι οι Ούγγροι παίχτες ζήτησαν πολιτικό άσυλο σε χώρες της Δύσης.