Η "κατάρα του τράγου" που κράτησε 70 χρόνια!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Ένας Έλληνας, ένας τράγος και μια ομάδα μπέιζμπολ! Δεν είναι ανέκδοτο, είναι μια αληθινή ιστορία από το 1945. 


Ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο ομαδικός, είναι ένα πεδίο στο οποίο βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν αρκετών ειδών δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις. Ομάδες, προπονητές, παίκτες, ακόμη και φίλαθλοι, ακολουθούν πολλές φορές ένα συγκεκριμένο τελετουργικό πριν τους αγώνες ή κατά τη διάρκεια αυτών, πιστεύοντας πως μια αόρατη δύναμη θα βοηθήσει για να έλθει η νίκη. Ένα τέτοιο «γούρι» είχε και η ομάδα μπέιζμπολ Chicago Cubs. Ένα τράγο που ανήκε σε ένα συμπατριώτη μας Έλληνα μετανάστη. Μια ημέρα όμως ο Πρόεδρος της ομάδας τα έβαλε με το «γούρι» της ομάδας. Και αυτό μετατράπηκε σε «κατάρα» που κράτησε μέχρι το 2016 όταν η Cubs κέρδισαν και πάλι τον τίτλο.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Στις αρχές του 1900, ο Βασίλειος Σιάνης, μαζί με χιλιάδες Έλληνες, μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να κυνηγήσει το «αμερικανικό όνειρο». Έτσι βρέθηκε στο Σικάγο. Το 1934, έπειτα από σκληρή δουλειά, κατάφερε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Αγόρασε έναντι 205 δολαρίων ένα εστιατόριο το οποίο μετέτρεψε σε ταβέρνα, το Billy Goat Tavern. Η ονομασία που έδωσε οφειλόταν στο αγαπημένο του κατοικίδιο που ήταν ένας τράγος τον οποίο ονόμασε Μέρφι. Ο Μέρφι είχε πέσει από την καρότσα ενός φορτηγού και ο Σιάνης τον περιμάζεψε και τον φρόντισε.

1agoat1

Γρήγορα η ταβέρνα έγινε γνωστή στην «πόλη των ανέμων» και την επισκέπτονταν η υψηλή κοινωνία της πόλης. Ο Σιάνης ήταν πλέον ένα αξιοσέβαστο μέλος του Σικάγου. Επίσης ήταν και φανατικός οπαδός της ομάδας μπέιζμπολ της πόλης, των Chicago Cubs. Είχε δικό του θεωρείο και δεν έχανε αγώνα. Μόνο που είχε μια παραξενιά! Παρακολουθούσε τους αγώνες μαζί με τον Μέρφι!

1agoat2

Καθώς η ομάδα ήταν από τις καλύτερες της χώρας έχοντας μάλιστα κατακτήσει και 2 πρωταθλήματα στη σειρά, η παραξενιά αυτή του Σιάνη δεν ενόχλησε καθόλου τους οπαδούς των Cubs. Αντίθετα θεωρούσαν τον τράγο γούρι για την ομάδα τους και συχνά πριν από τους αγώνες στο «Wrigley Field» (έδρα των Chicago Cubs), ο Μέρφι και ο Σιάνης έκαναν το γύρο του αγωνιστικού χώρου αποθεούμενοι.

1agoat3 1

Η «κατάρα του τράγου»

Και φτάνουμε στον Οκτώβριο του 1945, όπου και άλλαξαν όλα. Οι Cubs έχουν φτάσει σε ένα ακόμη τελικό του πρωταθλήματος με αντιπάλους τους Detroit Tigers. Πρωταθλήτρια χρίζεται η ομάδα η οποία θα συμπληρώσει πρώτη 4 νίκες σε σειρά 7 αγώνων. Οι Chicago Cubs προηγούνται με 2-1 νίκες των αντιπάλων τους. Το τέταρτο παιχνίδι όμως δεν εξελίσσεται καλά για αυτούς. Μέσα στην αγωνία και την ένταση που επικρατεί, ο Μέρφι κάνει την «ανάγκη» του μέσα στο θεωρείο. Μια έντονη δυσοσμία κατακλύζει τον χώρο και προκαλεί τα έντονα παράπονα των θεατών γύρω από το θεωρείο του Σιάνη. Ο Πρόεδρος των Cubs Philip K. Wrigley, εκνευρισμένος από την εξέλιξη του αγώνα, διατάσσει την απομάκρυνση του Σιάνη και του Μέρφι από το γήπεδο.

1agoat4

Ο Σιάνης γίνεται έξαλλος. Την επόμενη ημέρα και ενώ η ομάδα έχει χάσει το παιχνίδι, στέλνει μια επιστολή στον Wrigley η οποία έγραφε: “Who smell’s now? You are going to lose this World Series and you are never going to win another World Series again. You are never going to win a World Series again because you insulted my goat.” (Ποιος βρωμάει τώρα; Θα χάσεις αυτό το πρωτάθλημα και δε θα κερδίσεις ποτέ ξανά πρωτάθλημα επειδή πρόσβαλλες την κατσίκα μου).

1agoat5

Η κατάρα έπιασε τόπο. Όντως οι Cubs έχασαν το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς και από τότε δεν έχουν φτάσει ποτέ μέχρι σήμερα σε τελικό πρωταθλήματος. Όλοι μιλούν για την «κατάρα του τράγου» που κυνηγά την ομάδα. Ένα ακόμη γεγονός που ενισχύει το μύθο αυτό, είναι πως 42 παίκτες της ομάδας οι οποίοι έφυγαν από αυτή, κατάφεραν όλοι να κερδίσουν πρωτάθλημα με τη νέα τους ομάδα. Οι οπαδοί των Cubs, έφτασαν μάλιστα στο σημείο το 1984, να ζητήσουν από τον ανηψιό του Σιάνη, τον Sam Sianis, να περπατήσει στον αγωνιστικό χώρο του Wrigley Field με ένα τράγο, σε μια προσπάθεια να σπάσει η κατάρα. Η κατάρα έσπασε το 2016 όταν οι Cubs κέρδισαν επιτέλους το πρωτάθλημα. Φαίνεται πως η κατάρα είχε διάρκεια 70 χρόνων! 

1agoat6

Ο Sam Sianis το 1984 προσπαθεί να σπάσει την κατάρα του θείου του.