Η ιστορία των κόμιξ: Batman!

Θάνος Κοφινάς

Γράφει:
Θάνος Κοφινάς

Το Mentality10 παρουσιάζει... την ιστορία διάσημων κόμιξ από τις σελίδες των οποίων ξεπήδησαν οι αγαπημένοι ήρωες μικρών και μεγάλων!


Είναι δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος. Όταν ήταν μικρός, είδε να δολοφονούνται οι γονείς του μπροστά στα μάτια του. Ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση από τους φονιάδες των γονιών του και μεγαλώνοντας έγινε αμείλικτος τιμωρός του εγκλήματος, στηριζόμενος κυρίως στην οξυδέρκεια του και τα τεχνολογικά μέσα που του εξασφάλιζε ο πλούτος του. Έχει πολλά προσωνύμια, "ο σταυροφόρος με τη μαύρη μπέρτα", "ο σκοτεινός ιππότης", "ο μεγαλύτερος ντετέτιβ του κόσμου". Το πραγματικό του όνομα είναι Bruce Wayne, όμως όλος ο κόσμος των ξέρει ως Batman (άνθρωπος νυχτερίδα)... και αυτή είναι η ιστορία της δημιουργίας του.

Στις αρχές του 1939, η επιτυχία του Superman ώθησε τους εκδότες των National Publications (μετέπειτα DC Comics), στην αναζήτηση νέων υπερ-ηρώων των οποίων τις ιστορίες θα εξέδιδαν για το νέο αναγνωστικό κοινό που είχε δημιουργηθεί. Ο σκιτσογράφος Bob Kane, θεώρησε πως αυτή ήταν η ευκαιρία που έψαχνε και σχεδίασε τον ήρωα που είχε στο μυαλό του. Κάλεσε τον συνεργάτη του Bill Finger, επίσης σκιτσογράφο αλλά και συγγραφέα, για να του δείξει τη δημιουργία του. Ο πρώτος "άνθρωπος νυχτερίδα" φορούσε κόκκινη ολόσωμη φόρμα, μαύρες μπότες και μαύρη μάσκα στα μάτια, κίτρινη ζώνη, στην πλάτη του υπήρχαν 2 φτερά νυχτερίδας και κρεμόταν από ένα σχοινi. Tο όνομά του ήταν Bat-Man.

1batman1

Ο Finger, πρότεινε στον Kane να προσθέσει κουκούλα που να καλύπτει το πρόσωπο μέχρι τη μύτη του ήρωα αντί μόνο για τα μάτια. Επίσης εισηγήθηκε τα φτερά νυχτερίδας να γίνουν μπέρτα, όπως και να φύγει το κόκκινο χρώμα εντελώς από τη στολή, αλλαγές τις οποίες υιοθέτησε ο Kane. Το μικρό όνομα του ήρωα, το Bruce, ήταν και αυτό εισήγηση του Finger και προέρχεται από τον λαϊκό ήρωα της Σκωτίας Robert Bruce, ενώ το επίθετο Wayne, προέρχεται από τον αμερικανό στρατηγό κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου Anthony Wayne. Οι 2 δημιουργοί, έχτισαν τον χαρακτήρα του Batman και του προσέδωσαν τις δεξιότητες του, επηρεασμένοι από άλλους ήρωες όπως ο Zorro, ο Dick Tracy και ο Sherlock Holmes.

1batman2

Η Gotham City και η πρώτη εμφάνιση του Batman

Αρχικά, ο Bob Kane είχε τοποθετήσει τον ήρωα του στη Νέα Υόρκη. Σε συνεργασία πάντα με τον Finger, αποφάσισαν να βρούν μια φανταστική πόλη όπου θα ενεργεί ο Batman. Ο λόγος που τους ώθησε σε αυτό, ήταν για να μπορούν να ταυτιστούν με τον ήρωα αναγνώστες από όλες τις ΗΠΑ. Αρχικά ονόμασαν την πόλη Civic City, Capital City, Coast City.

Έψαχναν όμως κάτι καλύτερο. Μια ημέρα ο Bill Finger, άνοιξε τον τηλεφωνικό κατάλογο και το μάτι του έπεσε στο τηλέφωνο του κοσμηματοπωλείου Gotham. Αυτό ήταν. Η Gotham City ήταν γεγονός. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Batman, έγινε τον Μάιο του 1939 στο τεύχος νο 27 του περιοδικού Detective Comics. Για την ιστορία, τα πνευματικά δικαιώματα του Batman, αναγνωρίζονται ακόμη και σήμερα μόνο στον Bob Kane ο οποίος είχε την αρχική ιδέα.

1batman31