Η Ραφαέλλα Χριστοφόρου παρουσιάζει την έκθεση "ALFARALE the genesis"

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 21 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 στο Πολιτιστικό Κέντρο ΤΡΑΚΑΣΟΛ στη Λεμεσό


Το ALFARALE δομείται από δύο διαφορετικές λέξεις. "Άλφα" που σημαίνει αλφάβητο και "Rale" που είναι ο ανώμαλος ήχος και τα ακροαστικά στους πνεύμονες. Η αρχική ιδεά του ALFARALE γεννιέται στον αναγραμματισμό των γραμμάτων και των λέξεων στην γλώσσα και στην ζωή. Το αλφάβητο θα πάρει το όνομά του από τον αναγραμματισμό του ονόματος της καλλιτέχνιδας Ραφαέλλα. 

Πού: ΤΡΑΚΑΣΟΛ (Λεμεσός)
Πότε: 21 Μαρτίου Εγκαίνια (17:00 - 21:30)
Διάρκεια: 22-31 Μαρτίου 2021 (16:00 - 21:00)


Η καλλιτεχνική ιδέα της έκθεσης εξερευνά την γλώσσα, τόσο γραπτή όσο και μεταφορική μέσα από την τέχνη. Πιο συγκεκριμένα την απασχολεί ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο οι λέξεις τείνουν να χάνουν τις αναφορές και το νοήμά τους, να μετατρέπονται σε κάτι καινούργιο και να βρίσκουν νέα νοήματα. 

Η Ραφάελλα ζωγραφίζει το συναίσθημα της γραφής και των γραμμάτωνκαι επικεντρώνεται στην διαδικασία της γένεσις της γραφής, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξει ένα πρωτογενές αλφάβητο νέων στοιχείων και αντικειμένων. 

Διαφορετικά έργα, όπως γραπτά, πίνακες ζωγραφικής, τρισδιάστατες εγκαταστάσεις, βίντεο, ζωντανές παραστάσεις κ.α. Το κοινό θα κληθεί να λάβει μέρος στην ιδέα της Ραφεάλλας, να επικοινωνήσει με τα έργα της και να κατανοήσει τους δικούς της προσωπικούς όρους. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Ποια είναι η Ραφαέλλα Χριστοφόρου

Η Ραφαέλλα Χριστοφόρου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1991. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο πανεπιστήμιο University of Creative Arts. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές ως Επιμελήτρια εκθέσεων στο UCA. Το 2014 βραβεύτηκε με υποτροφία της ICR Recreative Scholar από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Έχει εκθέσει έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, το Ντουπάι και τη Νέα Υόρκη. Η καλλιτέχνης εργάστηκε ως ακαδημαϊκός Καλών Τεχνών από το 2014 μέχρι το 2017 σε κολλέγιο στην Κύπρο και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως καθηγήτρια τέχνης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Atellier of Arts στην Κύπρο.

Το δημιουργικό υπόβαθρο της δημιουργού στηρίζεται κυρίως στη Σύγχρονη τέχνη και κάποια από τα έργα της σχετίζονται και με την εννοιολογική τέχνη και την Άφηρημένη. Τα περισσότερα έργα της εξερευνούν τη γλώσσα μέσα στη μεταφορική μορφή της τέχνης. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις μεταλλάξεις του λόγου, όπου οι λέξεις τείνουν να χάνουν τις αναφορές και το νόημα τους, μέσω της αφηρημένης συγχώνευσής τους. Η Ραφαέλλα ζωγραφίζει το συναίσθημα της διαδικασίας της γραφής και των συμβόλων και εστιάζει στη γένεση ενός άγνωστου, καινούριου πλάσματος. Τα μέσα που χρησιμοποιεί για τη διαδικασία αυτή είναι η γραφή αυτή καθαυτή, η ζωγραφική, η μεταλλοτεχνία, η καλλιγραφία, η ποίηση, καθώς και άλλα εναλλακτικά μέσα.

Αυτοπροσδιορίζεται ως «ζωγράφος της γραφής κα συγγραφέας της ζωγραφικής». Όπως λέχθηκε, σε αυτή τη φάση της καριέρας της, «αυτό είναι το πολυτιμότερο, αυθεντικότερο και ρεαλιστικότερο πάθος που έχει εκδηλώσει η καλλιτέχνης…».