Παράσταση "Εταίρος": Η άλλη εκδοχή του μύθου του Αχιλλέα

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Μία θεατρική περφόρμανς της ομάδας corpoριάλιτι σε κείμενο Αυγής Λίλλη και σκηνοθεσία Μάριου Ψαρά στο πλαίσιο του theYard.Residency.18 Residency


Ο Πάτροκλος είναι νεκρός στο πεδίο της μάχης και οι Αχαιοί δεν μπορούν να τον προσεγγίσουν. Ο Αχιλλέας αποφασίζει να επιστρέψει στον πόλεμο, ώστε να του παραδοθεί το άψυχο σώμα του συντρόφου του. Γιατί ο Πάτροκλος δεν ήταν συμπολεμιστής του, ήταν ο εταίρος του.

Υπερθεματίζοντας την ένταση ανάμεσα στην ερωτική ευαισθησία και τον ακαταμάχητο ναρκισσισμό ενός πολεμοχαρούς άνδρα, του Αχιλλέα, η θεατρική περφόρμανς Εταίρος επαναθέτει ζητήματα έμφυλης και κοινωνικής ταυτότητας, καθώς και πρόσληψης και ετερότητας του λόγου, του μύθου, της εικόνας.

Η παράσταση πραγματοποιείται τα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.18 Residency του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος για το μήνα Ιανουάριο 2018 και θα λάβει χώρα στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό. Θα επαναληφθεί στη Λευκωσία στο Ίδρυμα Άρτος.

Hetairos-Εταίρος from annafo on Vimeo.

 

Εκτενέστερα: Ο Εταίρος βρίσκει τον Αχιλλέα διχασμένο ανάμεσα στο δράμα και τον ναρκισσισμό, το καθήκον και την ηδονή. Ο ηθοποιός-Αχιλλέας καταγράφεται και καταγράφει, τέμνοντας κάθετα τον χωροχρόνο -τη στιγμή της παράδοσης της περίφημης, όπως περιγράφεται στην Ιλιάδα, ασπίδας του Ηφαίστου- και αυτοτοποθετείται στην καρδιά της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας. Το γυμνό σώμα του Πατρόκλου, έρμαιο των εντόμων, των ερπετών και των σκυλιών, προκαλεί και προσκαλεί τον Αχιλλέα, μέσα στη φρίκη του πολέμου και το τετελεσμένο του θανάτου, σε έναν αγώνα διεκδίκησης ενός φαινομενικά απλού, ωστόσο θεμελιώδους, δικαιώματος: να θρηνήσει τον αγαπημένο του σύντροφο, τον εταίρο του.

Χωρίς υπονοούμενα και περιστροφές, ο πρωτότυπος δραματικός μονόλογος πλέκει διαλογικές σχέσεις με την ελληνική ποίηση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συνθέτοντας μια πολυεπίπεδη περφόρμανς, η οποία αποτελεί και ένα αυτοαναφορικό σχόλιο στις ίδιες τις παραστατικές τέχνες και βεβαίως στις σύγχρονες θεωρίες του φύλου.

Ημερομηνίες και ώρες παραστάσεων

Λεμεσός: 26, 27 Ιανουαρίου 2018

Ώρα: 20.30

(Της παράστασης 26ης Ιανουαρίου 2018 θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα σε συντελεστές και κοινό)

Χώρος: Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλα 34 Λεμεσός

Λευκωσία: 29 Ιανουαρίου 2018

Ώρες: 19.00, 20.30

Διάρκεια: 35’. Η παραστάση περιέχει γυμνό.

Είσοδος: €5 - Για πληροφορίες και κρατήσεις: 99556226

http://www.mitos.org.cy/el/

Facebook event: https://www.facebook.com/events/221666888377526/

Ταυτότητα παράστασης

Ερμηνεία: Γιώργος Κυριάκου

Σκηνοθεσία: Μάριος Ψαράς

Κείμενο: Αυγή Λίλλη

Καλλιτεχνική επιμέλεια & Video art: Άννα Φωτιάδου

Μουσική: Σταύρος Μακρής

Σχεδιασμός φωτισμού: Ευριπίδης Δίκαιος

Κίνηση: Μιχάλης Αριστείδου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Stephan Metzner

Φωτογράφος: Γιώργος Αθανασίου

Έγχορδα: Σπύρος Σπύρου

Βοηθός παραγωγής: Μέλπω Γεωργιάδου

Μέντορας: Κωνσταντίνα Peter

Βασισμένο σε μια ιδέα της Αυγής Λίλλη και του Μάριου Ψαρά.

Μια παραγωγή της ομάδας corpoριάλιτι.

- Θερμές ευχαριστίες στον Δημήτρη Βαττή και το Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες»-Ανθή Παπαφιλίππου.