«Μεγάλα μάτια»: Η απάτη που συγκλόνισε την τέχνη

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Η ιστορία της Μάργκαρετ Κιν, μιας ζωγράφου που έπεσε θύμα μία τεράστιας απάτης. 


Σήμερα, η ζωγράφος που με τα πινέλα και τα χρώματά της, έφτιαχνε κυρίως πορτρέτα παιδιών με μεγάλα, παρέξανα μάτια, είναι καταξιωμένη και γνωστή σε όσους έχουν μία κάποια σχέση με την τέχνη.

Η Μάργκαρετ Κιν (15 Σεπτεμβρίου 1927 -), πριν γίνει γνωστή στο κοινό, έπρεπε να αποδείξει το αυτονόητο. Ότι αυτή ζωγράφιζε τους πίνακες και όχι ο… σύζυγός της!

040315 margaret keane1

Ναι, ακριβώς έτσι. Ο σύζυγός της Γουόλτερ, χρησιμοποιώντας τους πίνακες της Μάργκαρετ (υπέγραφε ως «Κιν»), έκανε καριέρα μεγάλου ζωγράφου, ενώ ο ίδιος ήταν μάλλον αμφίβολο αν μπορούσε να τραβήξει έστω μία γραμμή στον καμβά! Πέρα για πέρα αληθινή ιστορία, μία από αυτές που λέμε ότι η ζωή ξεπερνά τον κινηματογράφο. Και επειδή ακριβώς τον ξεπέρασε, η ιστορία αυτή δεν μπορούσε να μην γίνει και κινηματογραφική ταινία (Big eyes - 2014).

H Μάργκαρετ ζωγράφιζε ασταμάτητα. Μέχρι και 16 συνεχόμενες ώρες για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ονόματος που έκτισε… άντρας της Γουόλτερ Κιν. Η Μάργκαρετ ζωγράφιζε, ο Γουόλτερ έδινε συνεντεύξεις και έπαιρνε όλα τα διθυραμβικά σχόλια!

2413349600000578 2875240 image a 6 1418683430070

Χωρισμός, δίκη και το «τεστ ζωγραφικής»!

Η Μάργκαρετ Κιν δεν άντεξε. Το 1970, δηλώνει από έναν ραδιοφωνικό σταθμό ότι αυτή είναι η δημιουργός των «μεγάλων ματιών» και όχι ο σύζυγός της. Η υπόθεση απάτης, φτάνει φυσικά στα δικαστήρια. Ποιες αποδείξεις θα μπορούσαν να υπάρχουν ή πώς η Μάργκαρετ θα μπορούσε να πείσει το δικαστήριο ότι αυτή ήταν η ζωγράφος των πινάκων και όχι ο άντρας της;

la et mn margaret keane big eyes 20141222

Ο δικαστής πήρε μία καταλυτική απόφαση. Έβαλε τον Γουόλτερ και την Μάργκαρετ να ζωγραφίσουν έναν πίνακα που θα παρουσιάζει ένα παιδί με μεγάλα μάτια. Το σήμα κατατεθέν του ζωγράφου ή της ζωγράφου «Κιν».
Η Μάργκαρετ σε 53 λεπτά είχε έτοιμο έναν τέτοιο πίνακα. Ο Γουόλτερ επικαλέστηκε πρόβλημα στον ώμο… και δεν μπόρεσε ποτέ να ζωγραφίσει.
Η Μάργκαρετ είχε θριαμβεύσει!

Big Eyes paintings by Margaret Keane11

12dsada