Η συγκλονιστική και προφητική προειδοποίηση του Όργουελ

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Ο συγγραφέας του «1984» και του Μεγάλου Αδερφού, σε μία από τις τελευταίες του συντενεύξεις στο BBC πριν φύγει από τη ζωή. Όπως παρουασιάστηκε δραματοποιημένα από το κανάλι. Ανατριχιαστική...


Ο συγγραφέας του «1984» και του Μεγάλου Αδερφού, σε μία από τις τελευταίες του συντενεύξεις στο BBC πριν φύγει από τη ζωή. Όπως παρουασιάστηκε δραματοποιημένα από το κανάλι. Ανατριχιαστική...

Το «1984» είναι η τελευταία μυθιστορηματική εργασία του Τζορτζ Όργουελ. Θεωρείται βιβλίο-σταθμός του 20ού αιώνα στην πολιτική σκέψη. Περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου, του Γουίνστον Σμιθ, στον εφιαλτικό κόσμο της Ωκεανίας, μιας χώρας που βρίσκεται κάτω από ένα δυστοπικό απολυταρχικό καθεστώς, στο οποίο όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.

Η χώρα βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο με δύο άλλες υπερδυνάμεις. Ο Όργουελ έγραψε το βιβλίο το 1948 (από αναριθμητισμό αυτού του έτους προέρχεται και ο τίτλος του έργου) και το εξέδωσε το 1949. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει επηρεάσει σημαντικά τον παγκόσμιο πολιτισμό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στον Μεγάλο Αδελφό, τον (ανύπαρκτο) πολιτικό ηγέτη της χώρας, «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ» (Big Brother is watching you).


Στο απόσπασμα από τη συνέντευξη του BBC με τον Όργουελ, ο συγγραφέας (ο ηθοποιός που τον υποδύεται), γυρίζει στην κάμερα και στέλνει τελευταίο μήνυμα, μία τελευταία προειδοποίηση στην ανθρωπότητα.

Η συζήτηση με τη δημοσιογράφο έχει ως εξής:

- Το «1984» είναι ένα πολύ τρομακτικό αριστούργημα. Τόσο τρομακτικό, που δεν θα ήθελα να διαβάσω κάτι άλλο παρόμοιο...

"Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το βιβλίο. Νομίζω είναι ήταν μία καλή ιδέα. Όμως η εκτέλεση θα ήταν καλύτερη αν δεν είχα επηρεαστεί τόσο πολύ από όσα έβλεπα στην τηλεόραση όταν το έγραφα".

- Κάποτε είχατε πει ότι έχετε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε δυσάρεστα γεγονότα. Είναι αυτό που κάνετε, στο βιβλίο σας, ζωγραφίζοντας ένα τόσο ακριβές πορτρέτο του μέλλοντος;

"Κάτι σαν το «1984» μπορεί να συμβεί. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει πάρει ο κόσμος. Στον κόσμο μας δεν θα υπάρχουν αισθήματα εκτός από τον φόβο, την οργή και την αυτοταπείνωση. Το σεξουαλικό ένστικτο θα εξαλειφθεί. Θα εξαφανίσουμε τον οργασμό. Δεν θα υπάρχει αφοσίωση, εκτός από την αφοσίωση στο κόμμα. Αλλά πάντα θα υπάρχει η μέθη της εξουσίας. Πάντα και σε κάθε στιγμή θα υπάρχει η συγκίνηση της νίκης και η συγκίνηση του να πατάς τον αβοήθητο εχθρό. Αν θέλετε μία εικόνα του μέλλοντος, φανταστείτε μία μπότα, που πατά στο πρόσωπο ενός ανθρώπου... για πάντα. Ο τρόπος για να γλιτώσουμε από αυτή την επικίνδυνα εφιαλτική κατάσταση είναι πολύ απλός. Μην το αφήσετε να συμβεί. Εξαρτάται από εσάς".