Η ιστορία πίσω από τον "Άυγουστο" του Νίκου Παπάζογλου...

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Από που εμπνεύστηκε ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός... για να γράψει αυτό το υπέροχο κομμάτι.


"Μα γιατί το τραγούδι, να'ναι λυπητερό; Με μιας θαρρείς και απ'την καρδιά μου ξέκοψε'". Ποιος δεν έχει τραγουδήσει αυτό το υπέροχο τραγούδι του αείμνηστου Νίκου Παπάζογλου; Ένα τραγούδι μαγικό που αγγίζει τις ψυχές όλων. Ποια όμως ήταν η αφορμή για να γραφτεί ο "Άυγουστος"; Πάμε να δούμε μαζί την ιστορία του.

Οι καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Παπάζογλου, δημιουργούν πρώτα με τη ψυχή και την καρδιά τους και μετά με το ταλέντο τους. Είναι εκείνη η μαγική στιγμή που δίνει το έναυσμα για να φτιαχτούν αριστουργήματα που μένουν αναλοίωτα στο χρόνο. Μια καταστροφή, μια γέννηση, μια απρόσμενη συνάντηση έγιναν η αφορμή για να γράψει ο Νίκος Παπάζογλου τον "Άυγουστο".

Άυγουστος

Τον Ιούνιο του 1978, ο εγκέλαδος χτύπησε τη Θεσσαλονίκη και ήταν καταστροφικός. Το σπίτι του Νίκου Παπάζογλου καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς και ήταν πλέον επικίνδυνο να ζείς σε αυτό. Αυτό το γεγονός ανάγκασε τη σύζυγό του Βαρβάρα και τη νεογέννητη κόρη του Μαρία-Αδελαΐδα να μετακομίσουν για λίγο καιρό στην Αμερική.

Στο διάστημα που ήταν μόνος, δέχτηκε μια πρόσκληση από το Διονύση Σαββόπουλο να πάει να μείνει στο σπίτι του στο Πήλιο. Εκεί γνώρισε μια πανέμορφη γυναίκα. Μια γνωριμία η οποία τον συγκλόνισε και του δημιούργησε σκέψεις και αισθήματα τα οποία δεν ήθελε να έχει και έπρεπε να τα πνίξει βαθιά μέσα του.

Ήταν ευάλωτος γιατί του έλειπε η κόρη του και δε μπορούσε να το διαχειριστεί όλο αυτό. Έφυγε σχεδόν ''τρέχοντας'' από το Πήλιο και γύρισε στη Θεσσαλονίκη. Έψαχνε ένα τρόπο να ξεσπάσει. Να συνδυάσει το αίσθημα της έλειψης που ένοιωθε για τη μικρή Μαρία-Αδελαΐδα και την αναστάτωση που του προξενούσε η σκέψη της άγνωστης καλλονής που του είχε πάρει το μυαλό. Στο μυαλό του είχε ήδη γράψει τους στίχους του ''Αυγούστου''. Μέσα σε είκοσι λεπτά είχε ολοκληρώσει το τραγούδι. Τους στίχους δεν τους είχε γραμμένους πουθενά. Έτσι δημιουργήθηκε ο ''Άυγουστος''. Ένα τραγούδι που εξυμνεί τη γυναίκα. Είτε είναι ερωμένη είτε είναι σάρκα από τη σάρκα μας...

Την ιστορία αυτή την περιέγραψε ο ίδιος ο Νίκος Παπάζογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη.