Μία μουσική παράσταση με διάρκεια... 639 χρόνια!

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Εμείς στο Mentality10, ποτέ δεν υπερβάλλουμε στους τίτλους μας. Ένα ακόμα απίστευτο γεγονός λαμβάνει χώρα αυτή την ώρα που μιλάμε...


Ο Τζον Κέιτζ έφυγε από τη ζωή το 1992. Ήταν Αμερικανός μουσικός και συνθέτης και θεωρητικός μουσικής επίσης. Το 1987, πέντε χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, συνέθεσε ένα μουσικό κομμάτι για εκκλησιαστικό όργανο.

Του έδωσε το όνομα Organ²/ASLSP. Τα αρχικά ASLSP σημαίνουν As slow as possible (όσο πιο αργά γίνεται) και φυσικά αυτό έχει άμεση σχέση με την διάρκεια του κομματιού.

John Cage 1988φφ

Τον Σεπτέμβρη του 2001, το κομμάτι αυτο ξεκίνησε να παίζεται στην εκκλησία του Αγίου Βurchardi στο Χάλμπερσταντ της Γερμανίας. Αυτη την ώρα που μιλάμε η "συναυλία" συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί το 2640 αφού με βάση τους υπολογισμούς του Κέιτζ, η ταχύτητα αναπαραγωγής του κομματιού είναι τέτοια, που χρειάζεται 639 χρόνια για να ακουστεί ολόκληρο.

1280px Halberstadt St Burchardi Kirche

Αν θέλετε να δείτε την εξέλιξη της μουσικής παράστασης, υπάρχει ειδική ιστοσελίδα που σας μεταφέρει εντός της εκκλησίας και φυσικά μπορείτε να ακούσετε το έργο του Κέιτζ ζωντανά. Δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το ακούσουμε ολόκληρο!

Εδώ θα βρείτε την γερμανική ιστοσελίδα.