Ποιες 5 προσωπικότητες αφαιρέθηκαν από το γνωστό εξώφυλλο των Beatles;

Βόρις Καραγιάννης

Γράφει:
Βόρις Καραγιάννης

Ο δίσκος "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" είχε το κορυφαίο εξώφυλλο όλων των εποχών.


Το 1967, οι Beatles κυκλοφορούσαν έναν δίσκο που θα έμενε στην ιστορία. Όχι μόνο για το περιεχόμενό του, τα τραγούδια και τους στίχους του βρετανικού συγκροτήματος, αλλά και για το εξώφυλλό του.

Το "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" κυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου του 1967. Ήταν ο πρώτος δίσκος στην ιστορία που σε αυτόν υπήρχαν γραμμένοι οι στίχοι των τραγουδιών. Ταυτόχρονα, στο μπροστινό μέρος, το συγκρότημα, βρισκόταν μαζί με διάφορες προσωπικότητες της ιστορίας. Όλοι, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης (θετική ή αρνητική) για τα μέλη του συγκροτήματος. Πάνω από 70 προσωπικότητες ανάμεσα σε αυτές ο Καρλ Μαρξ, ο Άινσταϊν, ο Μπομπ Ντύλαν, η Μονρόε, ο Μάρλον Μπράντο, ο Σταν Λόρεν, ο Μπέρναρντ Σο και πολλοί άλλοι.

SgtPepper

Όμως υπήρξαν και 5 προσωπικότητες που αφαιρέθηκαν για διάφορους λόγους. Πάμε λοιπόν να συναντήσουμε αυτές τις 5 "απαγορευμένες" φιγούρες.

1. Λέο Γκόρσεϊ: Ο Αμερικανός ηθοποιός αφαιρέθηκε όταν ζητήθηκαν 400 δολάρια από το συγκρότημα για να τον συμπεριλάβουν στο εξώφυλλο!

2. Μαχάτμα Γκάντι: Αφαιρέθηκε μετά από απαίτηση της δισκογραφικής που θεωρούσε ότι ο δίσκος δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην Ινδία, αν ο Γκάντι ήταν στο εξώφυλλο.

3. Ιησούς Χριστός: Ο Λένον ζήτησε να συμπεριληφθεί ο Ιησούς Χριστός στο εξώφυλλο, όμως η εταιρεία το αφαίρεσε αφου ο δίσκος κυκλοφόρησε λίγο καιρό μετά τη δήλωση του Λένον ότι είναι πιο διάσημος από τον Χριστό!

4. Αδόλφος Χίτλερ: Ήταν σε όλα τα δείγματα του εξωφύλλου, αλλά αφαιρέθηκε αφού θεωρήθηκε προκλητικό.

5. Τίμοθι Κάρεϊ: Ο Αμερικανός ηθοποιός αφαιρέθηκε από το εξώφυλλο για τεχνικούς λόγους. Στην τελική έκδοση του εξωφύλλου, τον έκρυβε ο Τζορτζ Χάρισον. Και έτσι αφαιρέθηκε αφού και να υπήρχε... δεν φαινόταν!

the beatles sgt pepper album cover hitler

Η χάρτινη φιγούρα του Χίτλερ... δεν τα κατάφερε και "κόπηκε" από την τελική φωτογράφιση του εξωφύλλου!