Η ορχήστρα που παίζει μουσική με... σκουπίδια!

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Μια ιστορία μάθημα ζωής, από τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε σκουπιδότοπο και έφτιαξαν ορχήστρα με όργανα που κατασκεύασαν από τα σκουπίδια!


Eκεί που κάποιοι ρίχνουν σκουπίδια, κάποιοι άλλοι παράγουν μουσική. Πέρα από την πολυχρωμία και το μύθο που κουβαλάει ο Λατίνο-αμερικανικός νότος είναι γνωστό πως κρύβει και κάποιες άλλες, όχι τόσο ευχάριστες πλευρές. Παραγκουπόλεις και πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αντιμετωπίζοντας καθημερινά ζήτημα επιβίωσης αποτελούν μία άλλη πραγματικότητα. Κι όμως ακόμα και σε τόσο δυσμενείς συνθήκες αποδεικνύεται πως μπορούν να αναδυθούν δράσεις ή πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ελπίδες και όραμα για κάτι καλύτερο από αυτό που χαρίστηκε ή καλύτερα στερήθηκε σε ορισμένους ανθρώπους.

Οι gancheros όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζονται, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρόκειται για οικογένειες που ζουν στην πόλη Cautera της Παραγουάης ξεδιαλέγοντας υλικά μέσα από τα σκουπίδια των πόλεων, προκειμένου να τα πουλήσουν για ανακύκλωση. Μία καθημερινότητα που σίγουρα δεν ενδείκνυται για κανέναν, πόσο μάλλον για παιδιά. Εικόνες και οσμές σκουπιδιών συνθέτουν τα πρώτα και μοναδικά τους βιώματα, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις που καταφεύγουν σε συμμορίες και στη χρήση ουσιών προκειμένου να ξεχάσουν για λίγο αυτήν την πραγματικότητα.

1aorchestra1

Όλα άλλαξαν όταν βρήκαν ένα βιολί

Μετά από την πρωτοβουλία του Nicolas Gomez, ο οποίος βρήκε τυχαία το μουσικό όργανο στα σκουπίδια, την διάθεση του μουσικού Favio Chaves και την κινητοποίηση ολόκληρης της κοινότητας, τα παιδιά της πόλης τους κατάφεραν να ανακαλύψουν τη γοητεία της μουσικής και στη συνέχεια να φτάσουν στην ίδρυση της The Recycled Orchestra.

1aorchestra2

Ξεκίνησαν από όσα μπορούσε να τους προσφέρει το άμεσο περιβάλλον τους, δημιουργώντας μόνοι τους τις υποδομές για αυτό το εγχείρημα. Αναζήτησαν μέσα στις παρυφές των σκουπιδιών τα κατάλληλα υλικά που θα μπορούσαν να δώσουν τον ήχο ενός αυθεντικού μουσικού οργάνου, ανακαλύπτοντας τη δυνατότητα που έχει ένα άδειο βαρέλι πετρελαίου να μεταμορφωθεί σε τσέλο.

1aorchestra4

Με αντίστοιχο τρόπο και με τη καθοριστική βοήθεια του κατασκευαστή Nicola Gomez, διαμόρφωσαν σταδιακά και τα υπόλοιπα όργανα της ορχήστρας, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα γεωγραφικά σύνορα της πόλης τους και να δώσουν εναλλακτικές στις νέες γενιές. «Ο κόσμος μας στέλνει σκουπίδια, εμείς στέλνουμε πίσω μουσική».

1aorchestra3

Αυτό είναι το σύνθημα το οποίο στέλνει ο FabrioChaves, ο μουσικός διευθυντής, προς όλους όσους γνωρίζουν την ύπαρξη της ορχήστρας. Ένα μότο που λειτουργεί σαν εφαλτήριο και για τους ίδιους, δίνοντας νόημα σε μία καθημερινότητα που δεν στάθηκε πολύ δίκαια απέναντι τους. Όπως δήλωσε μία νεαρή μαθήτρια, «η ζωή μου δεν θα είχε καμία αξία χωρίς τη μουσική».

Όνειρα στοιβαγμένα κάτω από σκουπίδια συντέλεσαν στη σύνθεση μίας μουσικής ομάδας πενήντα περίπου παιδιών που δημιουργούν τις δικές τους μελωδίες από τα απορρίμματα των πόλεων. Φαντάζονται ένα μέλλον που θα διαφέρει από το παρελθόν και το παρόν τους, δημιουργώντας τις διεξόδους που δεν τους έδωσε καμία πολιτεία μέχρι σήμερα. Προσπαθούν να πραγματοποιήσουν περιοδεία σε διάφορα σημεία του κόσμου δείχνοντας τη θέληση αλλά και την επιμονή τους για να αλλάξουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη τους. Με αυτήν την κίνηση δημιουργούν νέες οδούς και παράλληλα διεκδικούν ίσα δικαιώματα διαβίωσης για όλους, χωρίς διαχωρισμούς.

Από το musicpaper.gr