Μάριος Τόκας: Το τραγούδι για την εισβολή που δεν κυκλοφόρησε ποτέ...

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Στα τέλη της δεκαετίας του 80’, ο Μάριος Τόκας, συνέθεσε ένα τραγούδι το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ στη δισκογραφία, με αφορμή την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.


Ο Μάριος Τόκας έζησε την κυπριακή τραγωδία στην πρώτη γραμμή της αντίστασης καθότι η εισβολή των Τούρκων στο κυπριακό έδαφος τον βρήκε στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, λίγο καιρό πριν απολυθεί.

Η μαρτυρία του Μάριου Τόκα

«Μέχρι να πάρουμε χαμπάρι τι γινόταν, οι Τούρκοι άρχισαν να μπαίνουν στην Κύπρο. Έμεινα στον Γερόλακκο μέχρι τον δεκαπενταύγουστο όπου κάναμε οπισθοχώρηση γιατί είχε σπάσει κάποια γραμμή και κάπου θα μας περικύκλωναν. Ήταν οι πιο τραγικές στιγμές στη ζωή μου και δε θα ευχόμουν σε κανέναν να τις ζήσει, γιατί στην ουσία ήμασταν άοπλοι. Κρατάγαμε ένα ντουφέκι του 40΄με μία σφαιροθήκη. Και επειδή η εξάντληση –απ’ τη φύση μου ήμουν πάντα αδύνατος- με είχε φέρει σε ένα τέτοιο σημείο, ένιωθα τόσο άχρηστο αυτό το τουφέκι, μπροστά στα άρματα και στην αεροπορία, που αυτή η τελαμώνα που είχε τις σφαίρες με βάραινε τόσο πολύ και την πέταξα».

1aMarios Tokas

Το ανέκδοτο τραγούδι για την εισβολή

Στα τέλη της δεκαετίας του 80’, ο Μάριος Τόκας συνέθεσε ένα τραγούδι το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ στη δισκογραφία, με αφορμή την τουρκική εισβολή. Οι στίχοι είναι του ίδιου του συνθέτη και αναφέρονται στην μεικτή συνοικία Άγιος Αντώνιος στη Λεμεσό της Κύπρου με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους κατοίκους. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συνοικίας είναι η παρουσία Ελληνορθόδοξου ναού και ενός Τζαμιού, με τους ναούς να έχουν λίγα μέτρα απόσταση μεταξύ τους. Ακούστε τον να το τραγουδά.

"Η Κύπρος είναι όλη μου η ζωή. Είναι αυτή η ρίζα η οποία νιώθω πως με κρατάει με το ένα πόδι εδώ και το άλλο πόδι εκεί, στην Κύπρο". Μάριος Τόκας

Από το Musicpaper.gr