Christopher Lee: O πιο badass ηθοποιός που γεννήθηκε ποτέ

Mentality 10 Team

Γράφει:
Mentality 10 Team

Ιππότης, Jedi, κατάσκοπος, τραγουδιστής και βαμπίρ. Όλα αυτά μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του. Γράφει ο Κωνσταντίνος Ψυλλίδης.


Οταν σκέφτεστε σκληροτράχηλους ηθοποιούς του Hollywood, συνήθως ο νους σας πάει σε κανέναν Stalone, κάνα Jason Statham άντε ίσως και στον Dany Trejo αν έτυχε να ακούσετε κάποτε ότι είχε μπλεξίματα με τα μεξικάνικα καρτέλ.

Οποια και να είναι όμως η αυτόματη επιλογή σας, σίγουρα το μυαλό δεν πάει σ' έναν 92χρονο άντρα που φάινεται πιο εύθραστος από γυάλινο βάζο.

Τι κι αν σας πω, ότι αυτός ο ηθοποιός ήταν κατ' ακρίβεια ένας Άγγλος ευγενής, σπουδασμένος στα καλύτερα σχολεία της εποχής του; Ή αν σας πω ότι ήταν Sith Lord, κάποτε ήταν κατάσκοπος, ήταν δεινός ξιφομάχος και ήξερε πάνω από χίλιους τρόπους για να σε σκοτώσει; Οτι πουθενά δεν ήσουν ασφαλής από αυτόν γιατί μπορούσε να μεταμορφωθεί σε νυχτερίδα και να σου ρουφήξει το αίμα; Θα νόμιζες ότι σε κοροϊδεύω;

Κυριες και κύριοι, σας παρουσιάζω με ιδιαίτερη ευχαρίστηση τον Sir Christopher Frank Carandini Lee, τον πιο badass ηθοποιό που υπήρξε και αυτή είναι μονο μια μικρή λίστα με τους λόγους γιατί.

Sir Christopher Lee

Επαιξε σε πιο πολλές ταινίες από οποιονδήποτε άλλον ηθοποιό

Με μια καριέρα που μέτρησε σχεδόν 7 δεκαετίες, ο Christopher Lee ήταν credited με 277 ταινίες (σ' αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα τρία φιλμ του "The Hobbit") και ήταν κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες ως ο ηθοποιός με τις περισσότερες ταινίες, ένα ρεκόρ που θα καταρριφθεί μόνο εάν ο Tim Burton και ο Johnny Depp ζήσουν 100 χρόνια.

Η πρώτη του ταινία ήταν το "Corridor of Mirrors" και ήταν αποτέλεσμα επταετούς συμβολαίου που υπέγραψε με την εταιρεία "Hammer Film Productions". Όντας στο δυναμικό της Hammer, o Lee ξεκίνησε να καθιερώνεται με το είδος των ταινιών που θα τον ακολουθούσε για μια ζωή.

Η φυσιογνωμία του Lee δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για τον ηθοποιό. Ψηλόλιγνος, με σχεδόν δύο μέτρα ύψος (1,96 για την ακρίβεια) ο Lee ήταν ιδανικός για να παίξει το τέρας του Φρανκεστάιν, ρόλος που κατ' ακρίβεια του δόθηκε μόλις πάτησε το πόδι του στο σετ. H πρώτη ταινία που έπαιξε το ομώνυμο τέρας ήταν το "The Curse of Frankenstein" αλλά σύντομα ο Lee θα άφηνε πίσω του το τέρας της Mary Shelley, ανταλλάζοντας το με ένα άλλο θρυλικό τέρας, αυτή την φορά του Bram Stoker.

Ο θρυλικός Κόμης Δράκουλας, ο βρικόλακας με ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες και το αίμα, θα ήταν ο επόμενος σταθμός του Lee.

Αν και ο ρόλος του γοητευτικού και κάπως αιμοβόρου κόμη των Καρπαθίων είχε παιχτεί από θρύλους του κινηματογράφου όπως ο Vincent Price (με τον οποίο ήταν καλοί φίλοι) και ο Bela Lugosi, o Lee έδωσε στο ρόλο μια πιο ανθρώπινη διάσταση, κάνοντας τον ακόμα πιο τρομαχτικό.

H πιο γνωστή του ταινία ήταν το "Dracula" αλλά κατέληξε να ενσαρκώσει τον ομώνυμο ρόλο σε πολλές ακόμα ταινίες. Σύμφωνα με τον συγγραφέα John Landis και το βιβλίο του "Monsters in the Movies", δεν ήθελε να μείνει γνωστός μόνο σαν Δράκουλας αλλά υπέκυπτε σε συναισθηματικό εκβιασμό από τον ατζέντη του και τον ιδιοκτήτη της Hammer για να γυρίζει περισσότερες ταινίες.

10720646 10152802650019380 1274101794 o

Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα ο Lee κυριαρχούσε στη βιομηχανία του τρόμου αλλά ήθελε περισσότερα. Εφυγε από την Αγγλία επειδή δεν έβρισκε άλλους ρόλους πέραν από αυτών των ταινιών τρόμου και πήγε στην Αμερική σε αναζήτηση καλύτερης –καλλιτεχνικής- μοίρας.

Με δυο-τρεις εξαιρέσεις όμως η επιλογή αυτή δεν του βγήκε, αφού οι παραγωγοί συνέχιζαν να του δίνουν ρόλους ανταγωνιστή και –αυτό που προσπαθούσε διακαώς να αποφύγει- συνήθως σε ταινίες τρόμου.

Ανάμεσα στους πολλούς του ρόλους ήταν και αυτός του Σερλοκ Χολμς αλλά και του διαβόητου Ρασπούτιν, ρόλο τον οποίο απέδωσε πολύ πειστικά αφού γνώρισε προσωπικά τον Φελιξ Γιουσούποφ, έναν εκ των δολοφόνων του πασίγνωστου ρώσου μοναχού.

Ηταν κατάσκοπος στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και φίλος με τον πραγματικό James Bond

Είπαμε στην εισαγωγή ότι ο Lee έχει αριστοκρατική καταγωγή. Σε αντίθεση όμως με πολλούς έκπτωτους αριστοκράτες της εποχής του, ο Lee δεν είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα και μπορούσε να ζήσει την ζωή του άνετα και μακριά από πεδία μάχης.

10727156 10152802650124380 1347838713 o

Οταν ήταν 17 χρονών, ο νεαρός Christopher αποφάσισε ότι η άνετη ζωή του αριστοκράτη δεν ήταν γι' αυτόν. Τι να σου κάνει το απογευματινό τσάι με τις δεσποινίδες, όταν υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος να σκοτώσεις; Χωρίς την συγκατάθεση της οικογένειας του, πάει εθελοντής στο φινλανδικό στρατό για να πολεμήσει ενάντια στους Ρώσους.

Επειδή όμως εκεί κρατήθηκε μακριά από το μέτωπο, ο Lee επιστρέφει στην Αγγλία και στρατολογείται στην RΑF όπου έλαβε εκπαίδευση πιλότου και εργαζόταν στο τμήμα αποκωδικοποίησης.

Η ικανότητα του στο να λύνει γρίφους μαζί με το γεγονός ότι μιλούσε άπταιστα γαλλικά και γερμανικά οδήγησαν τον Lee στο να στρατολογηθεί στην SOE (Special Operations Executive), ένα παρακλάδι των ειδικων δυνάμεων που δημιουργήθηκε από τον Τσωρτσιλ με σκοπό "να βάλουν φωτιά στην Ευρώπη". Αποστολή των μελών της SOE ήταν να ταξιδεύουν στις υπό κατοχή χώρες της Ευρώπης και να συντονίζουν την αντίσταση κατά των ναζιστικών δυνάμεων αλλά και να σαμποτάρουν καίρια στρατηγικά σημεία που βρισκόταν υπό εχθρική κατοχή. Η SOE ήταν γνωστή ως το "Ministry of Ungentlemanly Warfare" και "Churchill's Secret Army". Το τελευταίο παρατσούκλι μάλιστα ήταν και η έμπνευση της J.K. Rowling για το "Dumbledore's Secret Army", μια ομάδα μαχητών στα βιβλία "Harry Potter" που πολεμούσαν στα κρυφά.

O Lee είχε επανηλειμμένα αρνηθεί να μιλήσει για την υπηρεσία του στην SOE, λέγοντας σ' ένα δημοσιογράφο μια φορά ότι «ο κόσμος μπορεί να νομίσει ότι θέλει για το τι κάναμε εκεί».

Ξέρετε ποιος άλλος ήταν στην SOE; O James -fucking- Bond! Οχι ο χαρακτήρας βεβαίως αλλά ο συγγραφέας των βιβλίων, Ian - fucking-Fleming, που είναι και εξ' αγχιστείας ξάδελφος του Lee από την πλευρά του πατριού του. Το διάστημα που ο Fleming πέρασε στην SOE ήταν η έμπνευση από την οποία προήλθαν όλες οι περιπέτειες του διάσημου ήρωα.

Ο Fleming ήταν καλός φίλος με τον Lee και μάλιστα ζήτησε όπως τον ανταγωνιστή στη ταινία "Dr No" υποδυθεί ο συμπολεμιστής και συγγενής του. Ο Lee αποδέχτηκε την πρόταση αλλά ο ρόλος είχε ήδη δοθεί αλλού. Ο Lee βεβαίως έπαιξε στη συνέχεια έναν κακό σε ταινία του Bond, τον Fransisco Scaramanga από το "The Man with the golden gun" και ήταν ο μοναδικός που διασώθηκε από εκείνο το ναυάγιο.

Christopher Leerds

Το θέμα της θητείας του Lee στην SOE ήρθε ξανά στην επιφάνεια πριν λίγα χρόνια, μετά την κυκλοφόρια του extended edition του "Lord of the Rings" όπου ο φίλος μας έπαιξε τον μάγο Saruman. Κατά την διάρκεια του σχολιασμού μιας εξάλεπτης σκηνής στον πυργο του Saruman, o Peter Jackson διήγηθηκε ένα διάλογο που είχε με τον ηθοποιό.

Στο τέλος της σκηνής ο Grima Wormtongue θα έπρεπε να καρφώσει ένα μαχαίρι στην πλάτη του κακού μάγου και ο Peter Jackson ήθελε τον Lee να φωνάξει δυνατά αλλά ο Lee αρνήθηκε λέγοντας στον σκηνοθέτη ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό. Ο Jackson επέμεινε σε σημείο που εκνεύρισε τον Lee και ακολούθησε ο κάτωθι διάλογος:
-Πητερ, ξέρεις τι κάνει ένας άντρας όταν τον μαχαιρώσουν πισώπλατα;
-Εμμμ... όχι.
-Εγώ ξέρω. Και ξέρω τι κάνω εδώ!

Και μιας και είπαμε για το LotR...
Γνώριζε προσωπικά τον Tolkien και ήταν η επιλογή του συγγραφέα για να υποδυθεί τον Gandalf.
O Lee δήλωσε πάμπολλες φορές ότι τρέφει άπειρο σεβασμό για το έργο του πατέρα της φανταστικής λογοτεχνίας J.R.R. Tolkien και οτι προσπαθεί να διαβάζει τα βιβλία του τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

Εκτός όμως από την λογοτεχνική εκτίμηση, ο σεβασμός του Lee πηγάζει και από το ότι γνώριζε προσωπικά τον συγγραφέα και είναι κατ' ακρίβειαν ο μοναδικός άνθρωπος στο σετ του LotR που γνώριζε τον Tolkien και συχνά έκανε υποδείξεις στον Jackson. Ερωτηθείς μάλιστα σε μια συνέντευξη, ο Tolkien δήλωσε ότι θα ήθελε τον Lee να είναι ο άνθρωπος που θα ενσάρκωνε τον μάγο Gandalf στην μεγάλη οθόνη.

10722972 10152802649854380 951002807 o

Η δήλωση του Tolkien έγινε και σημείο σύγκρουσης μεταξύ του Jackson με τους φανατικούς των βιβλίων, επειδή ο ρόλος δόθηκε τελικά στον Ian McKellen. O λόγος βεβαίως δεν ήταν ότι ο Jackson είχε ιδιαίτερη προτίμηση στον McKellen αλλά επειδή ο Lee ήταν ήδη πολύ πιο μεγάλος, σχεδόν είκοσι χρόνια γηραιότερος από τον McKellen. O ρόλος του Gandalf είχε και φυσικές απαιτήσεις στις οποίες ο Jackson δεν ήταν σίγουρος αν θα καταφερνε να ανταποκριθεί ο Lee.
Προφανώς κανένας δεν είπε στον Jackson ότι ο μοναδικός τρόπος να σκοτώσεις τον Lee είναι με ενα ξύλινο παλούκι στην καρδιά.

Είναι από τους καλύτερους ξιφομάχους στην ιστορία του σινεμά

H εκπαίδευση στο άθλημα της ξιφομαχίας (fencing) ήταν ουσιώδες μέρος της εκπαίδευσης των άγγλων ευγενών και ο Lee ήταν εξαιρετικά καλός μαθητής. Σε όλη την διάρκεια της σινεματικής του καριέρας, ο Lee ποτέ του δεν είχε αντικαταστάτη για τις σκηνές ξιφομαχίας. Με εξαίρεση μια φορά, στην ηλικία των 80 ετών, όταν έγινε καστ σαν ο Sith Lord Count Dooku στο "Star Wars".

O Lee μάλιστα εσπευσε να απολογηθεί, λέγοντας σε συνέντευξη ότι "40 χρόνια επικίνδυνων stunts είναι νομίζω αρκετά. Απλά είμαι σε ηλικία που πλέον δεν μπορώ".

Ο Lee ήταν γνωστός για την άρνηση του να αφήσει κάποιον άλλο να κάνει τις επικίνδυνες σκηνές του. Μια φορά κινδυνεψε να πνιγεί όταν χάλασε ο αναπνευστικός εξοπλισμός του ενώ στο προαναφερθέν "Man with the golden gun" ήταν οδηγός ακροβατικού αυτοκινήτου, χωρίς αναγνώριση στους τίτλους.
Η ικανότητα του Lee με το ξίφος και η προθυμία του να αναλάβει ο ιδιος τις επικίνδυνες σκηνές του οδηγησαν τρεις διαφορετικές συντεχνίες κασκαντερ να τον ανακηρύξουν επίσημα μέλος τους.

Ξεκίνησε καριέρα στην Μetal στα 88 του

Οι περισσότεροι που φτάνουν στην ηλικία των 88 θεωρουν επιτυχία να θυμηθούν τι έφαγαν το μεσημέρι και να μην χρειάζονται βοήθεια για να πάνε στο αποχωρητήριο.

Οι περισσότεροι ανθρωποι δεν είναι ο Christopher Lee. Εχοντας πλέον γίνει ότι ονειρεύεται ο καθείς εξ' ημών, ο Lee πρόσεξε ότι άφησε να του ξεφύγει ένα σημαντικό κομμάτι κάθε αγορίστικης φαντασίωσης. Δεν είχε γίνει ροκ σταρ. Εχοντας προ πολλού περάσει το σημέιο του "δεν βαριέσαι, που να τρέχω στα γεράματα" ο Lee αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην symphonic metal.

Η πρώτη του metal συνεργασία ήταν το 2005 με τους "Rhapsody of Fire" και τραγούδησε ντουέτο με τον Fabio Lιone στο τραγούδι "Magic of the wizard's dream".
H συνεργασία είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που ο Lee έκανε την αφήγηση σε ακόμα τρεις δίσκους του συγκροτήματος ενώ συνεργάστηκε και με τους Manowar για την επανακυκλοφορία του θρυλικού "Battle Hymns".

Οι συνεργασίες όμως δεν ήταν αρκετές. Το 2010 ο Lee αποφασίζει να προχωρήσει με δικό του δίσκο και να κατακτήσει και την σκηνή της symphonic metal.

To "Charlemagne: By the sword and the cross" έγινε αμέσως επιτυχία και χαιρετίστηκε από τους κριτικούς. Η πολύ θετική απήχηση που είχε οδήγησε και σ' ένα βραβείο "Spirit of Metal" που παρέλαβε από τα χέρια του κιθαρίστα και ροκ θρύλου/θεού Tommy Iommi των Black Sabbath.
Το πετυχημένο άλπουμ ακολούθησε ένα δεύτερο, ονόματι "Charlemagne: The Omens of Death" που κυκλοφόρησε το 2013. Και σε περίπτωση που μπορεί να διερωτάστε γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα, να σας πω για τέλος ότι...

crky

Ήταν απόγονος του Καρλομάγνου. Ναι, ΕΚΕΙΝΟΥ του Καρλομάγνου

O Κάρολος ο Μέγας, ο Καρλομάγνος, ο βασιλιάς των Φράγκων, ο κατακτητής όλης της Δυτικής Ευρώπης, ο πατέρας της ιδέας της "Ενωμένης Ευρώπης", ο Αγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας. Τα έργα και οι ημέραι του πασιγνωστου βασιλιά είναι πάρα πολλά για να τα απαριθμήσουμε εδω αλλά ας περιοριστούμε να πούμε ότι ήταν ψιλογνωστός.

Από την πλευρά της οικογένειας της μητέρας του, τους Carandini, o Christopher Lee μπορούσε να λέει ότι είχε άμεση καταγωγή από τον Καρλομάγνο και έχει και τις απαραίτητες αποδείξεις γι' αυτό. Επιστήμονες που ειδικεύονται στην ανακατασκευή γενεαλογικών δέντρων έχουν αναγνωρίσει επίσημα την καταγωγή του ενώ ανακάλυψαν και διαταγή του αυτοκρατορα Φρειδερίκου του Ά (Μπαρμπαρόσα) που δίνει άδεια στην οικογένεια Carandini να χρησιμοποιεί το οικόσημο του Καρλομάγνου.

Αυτός λοιπόν ήταν ο Sir Christopher Lee. Ιππότης, Jedi, κατασκοπος, τραγουδιστής και βαμπιρ.